Merkel ontzenuwt opmerking Netanyahu over Holocaust

22 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat haar land zich volledig bewust is van zijn verantwoordelijkheid voor de Holocaust. Daarmee ontzenuwt ze de uitspraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Netanyahu zei dinsdag tijdens een congres dat de Palestijnse moefti Haj Amin al-Husseini van Jeruzalem Adolf Hitler ervan overtuigde de Joden uit te roeien in plaats van ze uit Europa te drijven. Die woorden zorgden voor een enorme ophef. Vooral uit het Palestijnse kamp kwam veel kritiek.

Historisch besef

Op een gezamenlijk congres in Berlijn onderstreept Merkel dat de woorden van Netanyahu niets veranderen aan het historisch besef van Duitsland. ‘De Duitsers hebben geen redenen om hun beeld van de geschiedenis te veranderen. Wij erkennen onze verantwoordelijkheid voor de Holocaust.’

Netanyahu onderstreepte later dat ‘niemand mag ontkennen dat Hitler verantwoordelijk is voor de Jodenvervolging’. De Israëliër acht Hitler eindverantwoordelijk voor de Holocaust. Maar hij denkt dat Al-Husseini een doorslaggevende rol heeft gespeeld in zijn plannen.

Geen wijziging

Volgens Netanyahu nam Hitler die beslissing nadat hij had gesproken met Al-Husseini. De Palestijnse moefti zou hebben gezegd dat de Joden verbrand moesten worden, omdat hij anders bang was dat de Joden naar het Midden-Oosten zouden trekken.

Vanuit Duitsland wordt niet ingegaan op de rol van Al-Husseini. ‘Alle Duitsers kennen de geschiedenis van de moordende nazi’s en de Holocaust die het beeld van de beschaving hebben veranderd.’ Merkel ziet geen reden om de Duitse blik op de geschiedenis te wijzigen.

Conflict

Tijdens de ontmoeting tussen Merkel en Netanyahu werd ook gesproken over de gewelddadige confrontaties tussen Israël en de Palestijnen.

De Duitse bondskanselier denkt dat alleen een tweestatenoplossing een einde kan maken aan het conflict. Netanyahu zei dat Israël vrede wil, maar vindt dat zijn land zich moet kunnen wapenen tegen geweld.