Merkel: ‘Afgewezen asielzoeker moet sneller weg’

16 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Wie niet in aanmerking komt voor asiel in Duitsland, moet zo snel mogelijk weer teruggestuurd worden. De belasting door de grote aantallen migranten is namelijk enorm.

Deze opvallende uitspraak deed de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdagavond in Hamburg tijdens een toespraak bij de Junge Union, een organisatie voor jongeren van de Duitse CDU- en CSU-partijen.

Het proces om asielzoekers die geen recht op een verblijfsvergunning hebben weg te sturen moet een stuk vlotter, aldus Merkel. Het aantal afgewezen asielzoekers dat tot nu toe is ‘afgevoerd’ is veel te klein, zegt ze.

Opvallend

Het is een opvallende uitspraak voor Merkel, die al langere tijd blijft aandringen dat Duitsland de enorme toestroom van migranten wel aankan. Eerder deze week zei ze ook al dat ze het zich niet kon voorstellen dat ze een vluchteling in huis zou nemen.

De aanwezigen maakten het de Duitse bondskanselier niet makkelijk. De voorzitter van de Junge Union eiste van Merkel dat ze zou aangeven hoeveel vluchtelingen Duitsland uiteindelijk wil opnemen. Hijzelf dacht aan 250.000 per jaar, maar Merkel weigerde zich vast te pinnen op een specifiek getal.

In Duitsland bestaan zorgen over het feit dat het vooral moslims zijn, die het land binnenkomen. Zo heeft de Joodse gemeenschap al aangegeven bang te zijn voor een toename van antisemitisme, omdat de meeste migranten uit landen komen waar Israël als vijand wordt gezien. Merkel ziet geen bedreiging vanuit de islam. Vrijheid van religie ‘is en blijft’ een grondrecht.