‘Kom eerst eens met bewijs’ over Russische raketten op Iran

09 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

CNN meldde donderdag op basis van anonieme bronnen bij de Amerikaanse autoriteiten dat er zeker vier Russische raketten, bedoeld voor stellingen in Syrië, zijn terechtgekomen in Iran. Allemaal leugens, zegt het Iraanse ministerie van Defensie.

Niemand kan controleren hoe het werkelijk zit, want in de berichtgeving werd geen bewijs geleverd voor de Amerikaanse bewering. Feitelijk het enige dat CNN wist te melden, is dat zeker vier raketten zijn afgevuurd vanaf een Russisch oorlogsschip in de Kaspische Zee,  het doel in Syrië niet haalden, maar neer zijn gekomen in Iran.

Leugens

De projectielen – de relatief nieuwe kruisraketten met de naam Kaliber – waren bedoeld voor de ‘gematigde’ rebellen, die tot vrijdag door de Verenigde Staten werden gesteund. Er is nog geen melding van slachtoffers of zelfs maar schade gekomen uit de Islamitische Republiek – overigens een bondgenoot van zowel de Russen als de Syrische president Bashar al-Assad.

Het ontbreken van bewijs: dat is het grootste bezwaar van Iran. ‘Als de mensen die met dit soort claims komen zonder ook maar iets van bewijs hadden gehad, dan was het wel gepresenteerd,’ zegt generaal Musa Kamali tegen de Russische nieuwszender Sputnik. De Amerikanen hebben volgens hem in het verleden soortgelijke beschuldigingen geuit ‘als onderdeel van hun psychologische oorlogsvoering tegen iedereen die tegen hun beleid in de regio is’. De berichtgeving over de neerkomende raketten in Iran zijn ‘overduidelijke leugens,’ aldus de generaal.

Onplezierig

Het Kremlin zelf zegt dat de kruisraketten – zesentwintig in totaal – ‘gewoon‘ op de beoogde doelen terecht zijn gekomen. Ze zouden zijn beland op stellingen in het noorden en noordwesten van Syrië.

Op de Facebook-pagina van het Russische ministerie van Defensie is te lezen dat ‘onze precisiewapens stellingen van Islamitische Staat hebben geraakt, hoe onplezierig en onverwacht dat voor onze collega’s in het Pentagon ook is’. Het Pentagon – het Amerikaanse ministerie van Defensie – wil niet op de berichten reageren.

In de clinch

Rusland en het Westen (en de NAVO) liggen in toenemende mate in de clinch over het conflict in Syrië. Er is sprake van tegengestelde belangen: Moskou steunt het Syrische bewind, terwijl Washington de Syrische president – een ‘tiran die het heeft gemunt op zijn eigen bevolking’ – weg wil hebben.

Rusland laat al ruim een week bommen vallen op het Arabische land, waar al vier jaar een bloedige oorlog woedt – die heeft geleid tot een enorme vluchtelingenstroom.