Kerry vraagt Netanyahu ‘hard taalgebruik’ te temperen

22 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft donderdag met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gepraat over nieuwe geweldsgolf in Israël. Kerry is ‘voorzichtig optimistisch’ dat de situatie kan worden gekalmeerd.

‘Ik ben lichtelijk optimistisch dat er een manier kan worden gevonden om de situatie te de-escaleren en een manier te vinden om stappen voorwaarts te maken,’ zei de Amerikaanse minister tegen persbureau Reuters. De twee spraken elkaar in Berlijn.

Taalgebruik

Kerry zou Netanyahu hebben gevraagd minder hard taalgebruik te hanteren. Deze week kwam Netanyahu onder vuur te liggen vanwege een uitspraak over de Holocaust. De Israëlische premier zei tijdens een congres in Jeruzalem dat de Palestijnse moefti Haj Amin Al-Husseini de Duitse dictator Adolf Hitler ervan zou hebben overtuigd om de Joden uit te roeien.

Netanyahu ontving hierop veel kritiek, omdat de opmerking de Holocaust zou bagatelliseren. Volgens Kerry gooien dergelijke uitspraken alleen maar olie op het vuur.

Sinds het begin van deze maand kwamen negen Israëliërs om het leven door steek- en schietpartijen door Palestijnen. Ook reden Palestijnen een aantal keer op Israëlische burgers in. In diezelfde periode kwamen 48 Palestijnen, onder wie ook de daders van deze incidenten, om het leven.

Reden voor Kerry om in gesprek te gaan met zowel Netanyahu als de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Het is nog niet duidelijk waar en wanneer hij met Abbas zal spreken. Waarschijnlijk zal het gesprek in Jordanië gevoerd worden.

Schroevendraaiers

Veiligheidsexperts zoeken naarstig naar een strategie tegen deze nieuwe geweldsgolf, stond vorige week in Elsevier. Palestijnen gebruiken messen en schroevendraaiers die in elke campingwinkel zijn te verkrijgen. Sociale media spelen een essentiële rol bij het geweld.

‘Vroeger kregen relschoppers een boodschap via de televisie of pamfletten. Nu geven ze met hashtags en foto’s op Facebook de boodschap zelf vorm en inspireren zo weer anderen,’ zegt Adam Hoffman, onderzoeker aan het Israëlische Instituut voor Nationale Veiligheid, tegen Elsevier. ‘Het is een oncontroleerbaar proces, en veiligheidsdiensten kunnen alleen reactief optreden.’