Juncker: ‘Balkanlanden, ga beter met vluchteling om’

25 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, doet zondag een oproep aan de Balkanlanden. Hij wil dat zij de ‘tienduizenden doorreizende vluchtelingen’ beter behandelen.

‘De staten langs de westelijke Balkanroute moeten ordentelijke procedures en omstandigheden waarborgen’, zegt de Luxemburger in de Duitse krant Bild.

Buitengrenzen

Juncker is bezorgd over de veiligheid van de vele migranten in landen als Servië, Slovenië en Macedonië. ‘Elke dag telt. Anders zien we binnenkort families omkomen in de koude rivieren op de Balkan.’ Aangekomen vanuit Turkije proberen veel migranten via de Balkanroute West-Europa te bereiken.

Vandaag zijn opnieuw duizenden mensen de Sloveense grens overgestoken. Zeker 3.900 mensen kwamen van middernacht tot zondagochtend vroeg het land binnen, schrijft het Sloveense persbureau STA. De Slovenen zeggen de enorme toestroom nu echt niet meer aan te kunnen.

Juncker benadrukte in het interview ook dat de Europese Unie (EU) zijn buitengrenzen beter zal beschermen. ‘De bedoeling is om de migratiestroom te vertragen en onze buitengrenzen onder controle te krijgen. We moeten ook duidelijk maken dat mensen die geen bescherming zoeken, niet het recht hebben om toegang tot de EU te krijgen.’.

Top

De Luxemburger heeft tien Europese regeringsleiders en staatshoofden voor vandaag bijeengeroepen om in Brussel met een eensgezind antwoord te komen op de migratiecrisis in de Balkanlanden en Oost-Europa.

Want de afgelopen weken is duidelijk geworden dat ‘nationale acties’ geen antwoord bieden op de migrantenstroom, aldus de commissie. Het is de bedoeling dat de leiders ‘pragmatische’ besluiten nemen die meteen kunnen worden uitgevoerd.

Aanwezig op de top zijn de regeringsleiders van Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Slovenië, Kroatië, Griekenland en Bulgarije en de presidenten van Macedonië en Roemenië. Ook voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en de chefs van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Europese organisaties voor grensbewaking en asiel zijn er bij.

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel, Klaas Dijkhoff (VVD) mag vandaag ook aanschuiven. Hij is aanwezig omdat Nederland vanaf 1 januari voorzitter wordt van de EU. Migratie zal ook in die periode hoog op de agenda blijven staan.