‘IS verantwoordelijk voor aanslagen Ankara’

11 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De eerste tekenen wijzen erop dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk is voor de bomaanslag in de Turkse hoofdstad Ankara. Bij de aanslag tijdens vredesmars kwamen zeker 95 mensen om het leven en raakten zo’n 250 personen gewond.

De Turkse veiligheidsdiensten verdenken IS, zeggen twee hooggeplaatste veiligheidsbronnen zondag tegen persbureau Reuters.

Vergelijkbaar

De bronnen denken dat IS achter de aanslag zit, aangezien de aanslag vergelijkbaar is met diegene die in juli in het grensplaatsje Suruc werd gepleegd. Die aanslag, vlakbij de Syrische grens, werd toentertijd ook aan IS geweten. ‘Alle tekenen wijzen erop dat IS de aanslag heeft gepleegd, dus onze focus ligt geheel op IS’, zeiden de bronnen.

Turkije is kwetsbaar voor aanslagen van IS, vanwege de poreuze grens met Syrië en de miljoenen vluchtelingen in het land. IS is normaal gesproken echter snel met het claimen van aanslagen, en heeft dat in dit geval niet gedaan. Het blijft dus onduidelijk of de terreurbeweging daadwerkelijk achter de aanslag zit. Ook de aanslag in Suruc werd niet geclaimd door de jihadisten.

Nationalistische sentimenten

Opponenten van de Turkse regering geven de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de schuld van de aanslagen. Demonstranten kwamen zondag bij elkaar op de plek van de aanslag en scandeerde leuzen als ‘Erdogan is een moordenaar’.

Ze beschuldigen de president van het opwekken van nationalistische sentimenten met de militaire campagne tegen de Koerdische PKK. De pro-Koerdische HDP-partij, waarvan veel leden zaterdag aanwezig waren tijdens de aanslag, verklaarde dat de Turkse politie leden aan probeerde te vallen, terwijl ze probeerden weg te komen.

Eerder op zondag zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu dat de Koerdische milities mogelijk achter de aanslagen zouden zitten. De Turkse regering heeft wel al benadrukt dat de parlementsverkiezingen, die gepland staan voor 1 november, gewoon doorgaan.