Hongarije: absoluut geen migrantencorridor naar Schengen

21 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Hongarije gaat geen corridor voor migranten openen. Het land heeft vorige week zijn grenzen hermetisch afgesloten.

‘Hongarije heeft het overduidelijk gemaakt dat het geen corridors zal openen in het zuiden om migranten door te laten naar het Schengengebied,’ zei Zoltan Kovacs, woordvoerder van de Hongaarse regering van premier Viktor Orban, woensdagavond, schrijft persbureau Reuters. Kovacs deed deze uitspraak na een vergadering in Wenen met politiefunctionarissen uit Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Hongarije over de migratiecrisis.

Grensbescherming

Migranten proberen massaal vanuit Zuidoost-Europa via Servië en Kroatië het Schengengebied te bereiken. Hongarije heeft de zuidelijke grenzen met Servië en Kroatië afgesloten om de instroom van migranten te stoppen.

Orban diende vorige week in Brussel een voorstel in om troepen naar Griekenland te sturen ter bescherming van de grens, maar dit voorstel werd afgewezen. Daarop besloot de Hongaarse premier de eigen grenzen compleet af te sluiten. Hierna werd Slovenië het populairste doorreisland voor migranten.

Bar

Hongarije zegt wel bereid te zijn de buurland te helpen bij het terugsturen van afgewezen asielzoekers. De politiechefs van de vier buurlanden hebben afgesproken dat bij nog op te zetten transitzones alleen vluchtelingen doorgelaten worden die kunnen aantonen dat ze werden vervolgd.

Ondertussen hopen migranten zich op verschillende plekken in de Balkanregio op. Het barre winterweer dreigt binnenkort zijn aantocht te maken. Tien Europese regeringsleiders spreken daarom komende zondag opnieuw de migrantencrisis in Brussel. De opeenhopingen van migranten in de Balkan zullen daarbij het voornaamste onderwerp vormen.