Hof: migrant met inreisverbod mag worden opgesloten

01 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Wanneer een migrant terugkeert naar een Europees land dat hem eerder heeft uitgezet, mag hij worden opgesloten. Landen die terugkerende migranten een gevangenisstraf geven handelen niet in strijd met de zogenoemde terugkeerrichtlijn.

Dat bepaalde het Europese Hof van Justitie donderdag.

Het hof behandelde een zaak van een Albanees die in 2012 werd gedeporteerd uit Italië. Het land legde hem een inreisverbod van drie jaar op. De Italiaanse wetgeving bepaalt dat iemand die dat verbod schendt, veroordeeld kan worden tot maximaal vier jaar gevangenisstraf. Het Hof in Luxemburg oordeelde donderdag dat deze wetgeving niet in strijd is met het Europees recht.

Geen recht op verblijf

De EU-lidstaten hebben afgesproken dat mensen die geen recht hebben op verblijf in Europa in principe terug naar hun land van herkomst moeten, de zogenoemde terugkeerrichtlijn. De rechter oordeelden dat het opsluiten van iemand die ondanks een inreisverbod toch terugkomt hier niet in strijd mee is. Volgens het hof past de maatregel binnen het streven om illegale immigratie tegen te gaan.

De uitspraak is relevant nu veel Europese landen met de handen in het haar zitten over hoe ze om moeten gaan met de migratiecrisis. Donderdag schatte de VN-vluchtelingenorganisatie UNCHR dat er dit en komend jaar zo’n 1,4 miljoen migranten Europa zullen bereiken.

Snelrecht

Hongarije voerde onlangs nieuwe wetgeving in, waarmee ook een nieuwe vorm van snelrecht werd geïntroduceerd om illegale migranten effectiever te berechten. Hiermee kunnen illegale migranten sneller worden uitgezet.

Met de wetgeving kunnen drie migranten tegelijkertijd voor de rechter verschijnen en kan het proces binnen een uur worden afgehandeld. Sinds de introductie van de wet zijn al 176 zaken tegen migranten behandeld. Tot nu toe is er niemand vrijgesproken en hebben slechts tien migranten een hoger beroep aangetekend.