‘Hebben de Amerikanen eigenlijk wel iets om over te praten?’

15 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Vladimir Poetin doet het weer: de Amerikanen bekritiseren over hun houding tegenover het Syrische conflict. De Amerikaanse positie is ‘zwak’ en ‘niet constructief’ aldus de Russische president.

Hij kwam met zijn nieuwe opmerkingen tijdens een bezoek aan Kazachstan donderdag, schrijft Bloomberg. ‘Ik begrijp werkelijk niet hoe onze Amerikaanse partners de Russische anti-terreuracties in Syrië van commentaar kunnen voorzien, als zij zelf weigeren om rechtstreeks een dialoog aan te gaan,’ vroeg Poetin zich hardop af.

Het lijkt er volgens hem op alsof Amerika geen agenda heeft, en dus niets heeft om over te praten. ‘Hoe het ook zij, we houden de deur open voor een dialoog met al onze partners, ook met de Amerikaanse,’ aldus de Russische leider over het almaar ingewikkelder conflict rond en in Syrië.

Ergernis

Zijn ergernis heeft een reden. Het Kremlin was van plan een stevige delegatie te sturen naar Washington. Die zou worden geleid door premier Dimitri Medvedev. Maar ze zijn nooit afgereisd, want de Verenigde Staten wezen de missie zonder pardon af. ‘We zijn hier niet in geïnteresseerd zolang Rusland geen constructieve bijdrage wil leveren aan onze anti-IS-strijd,’ zei woordvoerder Josh Earnest.

Rusland en Amerika hebben elk hun eigen coalitie én verschillende doelen. Kort gezegd komt het erop neer dat Moskou aan de zijde van de Syrische president Bashar al-Assad staat, terwijl de Amerikanen zich in het verleden krachtig tegen de dictator hebben uitgesproken. Bovendien heeft Amerika wapens geleverd aan ‘gematigde’ rebellen als het Vrije Syrische Leger. Maar beide grootmachten hebben ook een duidelijke overeenkomst: terreurbeweging Islamitische Staat (IS) moet van de aardbodem verdwijnen.

Russische jets

Intussen zijn er ruim twee weken verstreken sinds de eerste Russische bommen vielen op Syrië. Het tempo van de luchtacties is de laatste dagen steeds verder opgevoerd, gecoördineerd met het bewind in Damascus.

Het Syrische regeringsleger probeert terrein terug te winnen op rivalen, en wordt daarbij ondersteund door de Russische jets. De laatste 24 uur zijn er zeker dertig luchtaanvallen geweest op stellingen van IS, meldt een Russische legerwoordvoerder.

Ook Iran lijkt zich nog actiever in de strijd te mengen. Gisteren zeiden een Iraanse functionaris en Syrische activisten dat er al Iraanse grondtroepen in het Arabische land aanwezig zijn.