Griekse redding van migranten Lesbos loopt uit op tragedie

15 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De Griekse kustwacht wilde bij Lesbos migranten oppikken uit de zee, maar kwam daarbij in botsing met het houten bootje. Zeker zeven mensen kwamen om het leven.

Onder de slachtoffers zijn drie kinderen en een baby, schrijft de Griekse krant Ekathimerini donderdag. Uit welke landen zij afkomstig zijn, is niet duidelijk.

De oude houten boot voer vanuit Turkije naar Griekenland, en verdween na de noodlottige botsing meteen in de golven van de – vaak woeste – Egeïsche Zee. Van de opvarenden wisten 31 mensen zich in veiligheid te brengen.

Enorme crisis

Naar schatting 700.000 migranten hebben sinds januari de overtocht gewaagd richting de kusten en eilanden van Europa, blijkt uit cijfers van Frontex. 3.000 van hen wisten de overkant niet te halen en verdronken.

Leiders van de Europese Unie (EU) proberen oplossingen te bedenken om de migrantenstroom te stoppen, maar zijn daar tot dusver nog niet in geslaagd. Vanavond voeren zij opnieuw overleg in Brussel hoe met deze enorme crisis om te gaan. Er wordt nu ook nadrukkelijk onderhandeld met de Turken.

Voorschot

De Hongaarse premier Viktor Orbán nam alvast een voorschot. Volgens hem is er maar een oplossing, en dat is de Griekse grens hermetisch af te sluiten. Honderdduizenden migranten arriveerden dit jaar via Griekenland in de EU, zegt Orbán, en volgens hem zou de eerste keuze van Hongarije zijn om daar de grenzen te verdedigen.

Als dat niet lukt, dan maakt Hongarije het hek bij de grens met Kroatië af, om migranten buiten te houden. De uiteindelijke beslissing daarover wordt vrijdagochtend genomen, zegt Orbán.

‘De grens kan binnen een uur dicht als dat nodig is. We moeten het probleem bij de bron aanpakken, en dus naar het zuiden en de Griekse grens beschermen,’ zei hij tijdens een persconferentie. Duidelijk is dat de zuidoostelijke grens van de Unie beter moet worden beschermd.