‘Grieken bewaken grens tegen vijand, niet tegen vluchteling’

25 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De Griekse minister van Migratie Yiannis Mouzalas verweert zich tegen de kritiek van andere EU-lidstaten als Duitsland en Hongarije. Die vinden dat Griekenland te weinig doet om de grenzen te beschermen tegen de massale toestroom van migranten.

De migratie- en vluchtelingenproblematiek is een humanitaire crisis, en niet een ‘bedreiging voor de veiligheid’, zegt de bewindsman in een interview met Wall Street Journal. ‘Griekenland is prima in staat om de eigen grenzen te verdedigen – als het om vijanden gaat. Dat doen we al duizenden jaren. Maar de vluchtelingen zijn geen vijanden.’

Onder druk

Diverse Europese leiders zetten Athene onder druk om de kustwacht en de marine (beter) te gebruiken bij het onder controle houden van de migranteninflux. Hongarije riep eerder de EU op om troepen te sturen naar Griekenland om het land te helpen zijn grenzen te beschermen.

Toen ‘Brussel’ daar geen gehoor aan gaf, besloot premier Viktor Orbán de grens met Kroatië zelf maar dicht te gooien. Veel migranten en vluchtelingen wagen vanaf de Turkse kust met bootjes de oversteek naar de Griekse eilanden, na tussenkomst van mensensmokkelaars die dikwijls veel geld ontvangen.

Eenmaal aangekomen, kiezen de meeste migranten (onder wie veel Syriërs, Afghanen en Irakezen) ervoor om de Balkan-route te bewandelen, op weg naar Duitsland, Zweden – en ook Nederland.

Minitop

‘De kritiek op ons beleid komt voort uit de wens om vluchtelingen terug te sturen,’ aldus Mouzalas. Maar dat gaan de Grieken volgens hem niet doen. ‘Als ze zich onze territoriale wateren bevinden, is het onze taak hen te redden, niet om hen te laten verdrinken of terug te sturen.’

Griekenland is vandaag met negen andere landen aanwezig op een EU-minitop over de crisis, die maar niet wordt opgelost. Het is volgens de Europese Commissie de bedoeling dat de leiders ‘pragmatische’ besluiten nemen die meteen kunnen worden uitgevoerd. Voorzitter Jean-Claude Juncker presenteert een 16-puntenplan.

Maar ondanks alle inspanningen – het paaien van Turkije bijvoorbeeld – neemt het aantal migranten dat afstevent op de Griekse eilanden eerder toe dan af. Vorige week kwamen er bijna 50.000 nieuwe migranten bij.

Lof

Turkije krijgt alle lof toegezwaaid van Mouzalas, aangezien de Turken drie tot vier miljoen vluchtelingen opvangen. Hij vindt dat het buurland meer financiële steun verdient, en eigenlijk had moeten worden uitgenodigd op de minitop.

Volgens Griekenland kan de migratiecrisis worden verlicht door Syrische vluchtelingen uit opvangkampen in Jordanië, Libanon en Turkije rechtstreeks te verspreiden over Europa. ‘Dit is de beste oplossing,’ aldus Mouzalas, maar de EU reageert volgens hem te traag.