‘Grenscontroles tegen migratiestroom Duitsland gaan door’

13 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De tijdelijke grenscontroles, die Duitsland instelde vanwege de grote migrantenstroom, blijven voorlopig van kracht. Vooral de grens met Oostenrijk wordt in de gaten gehouden.

De controles zullen doorgaan tot in elk geval begin november, heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière gezegd tegen Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie), schrijft het blad Der Spiegel.

Papieren

De controles zijn noodzakelijk om de veiligheid en orde te kunnen waarborgen, aldus de minister. Zo kunnen migranten zonder vooruitzichten of papieren eerder teruggestuurd worden.

Vooral Duitsland heeft te maken met een onafgebroken stroom aan vreemdelingen die het land binnenkomen. Ze komen veelal via Hongarije en Oostenrijk aan in de zuidelijke deelstaat Beieren. De regio liet vrijdag weten dat het aan zijn maximale capaciteit zit om al die migranten te kunnen opvangen.

Gelukszoekers

Maandag werd bekend dat er zogenoemde transitzones komen voor migranten aan de grens. Het plan houdt in dat mensen die geen kans maken op asiel – dat zijn veelal gelukszoekers – in de zones worden gescheiden van mensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld.

Dat betekent dat zij die afkomstig zijn uit Bosnië-Herzegovina, Kosovo en Albanië sneller en efficiënter kunnen worden uitgezet, en dus niet een omslachtige asielprocedure hoeven te doorlopen.

De transitzone moeten bij grensovergangen komen, net zoals transitzones op luchthavens. Asielzoekers uit veilige landen en asielzoekers zonder geldige papieren worden daar vastgehouden en binnen enkele dagen weer op het vliegtuig naar hun thuisland gezet.

Geen hulp

Bondskanselier en CDU-leider Angela Merkel staat achter het plan, dat is afgesproken met de kritische Beierse zusterpartij CSU. ‘Het moet duidelijk zijn dat Duitsland degenen helpt die uitzicht hebben op verblijf hier. Maar wie dat niet heeft, krijgt in ons land geen hulp,’ zegt zij.

Coalitiepartner SPD is tegen deze ‘slaapzaal in niemandsland’. De CDU en CSU gaan samen proberen om de sociaaldemocraten te overtuigen.