‘Golfstaten zijn verplicht meer asielzoekers op te nemen’

19 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Golfstaten en Saudi-Arabië moeten meer doen in de migratiecrisis. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier sprak maandag met de Saudische koning Salman bin Abdulaziz al-Saud.

Hij drong er daarbij op aan dat het land, evenals omliggende landen, meer helpt bij het aanbieden van ‘humanitaire diensten voor vluchtelingen’, schrijft Deutsche Welle. Steinmeier maakt een tour door het Midden-Oosten om gesprekken te voeren over de aanhoudende situatie in Syrië.

Welvarend

‘Natuurlijk verwachten we dat de Golfstaten meedoen aan de humanitaire dienstverlening voor vluchtelingen,’ zei Steinmeier tijdens een persconferentie in de Saudische hoofdstad Riyad. Hij zei ook dat dit betekent dat ze vluchtelingen moeten opnemen. Hij noemde het een ‘verplichting’ voor landen als Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, om asielzoekers op te nemen.

De welvarende Golfstaten, notoir om hun zeer strenge asielbeleid, nemen in vergelijking met de Europese Unie en omliggende landen zoals Libanon en Turkije, zeer weinig vluchtelingen op. Vooral Syrische vluchtelingen zouden hier het slachtoffer van worden, aldus Steinmeier.

De landen zelf wijten hun magere opname aan ‘demografische redenen’: ze zouden vrezen voor sektarisch geweld in hun land, volgens critici een hypocriete houding omdat sommige Golfstaten, zoals Qatar, ook jihadistische groeperingen steunen in Syrië.

Moskeeën

Saudi-Arabië beweert zelf zo’n half miljoen Syriërs te hebben opgevangen, sinds de oorlog in 2011 begon. De Verenigde Arabische Emiraten zeggen zo’n 100.000 Syriërs te hebben opgevangen.

Deze cijfers stroken echter niet met de schattingen van vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR), die eerder verklaarde dat Saudi-Arabië sinds 2014 slechts 561 Syrische asielzoekers heeft opgenomen.

Het land geeft UNHCR in plaats daarvan flinke sommen geld: vorig jaar betaalde de regering in Riyad de vluchtelingenorganisatie minstens 81 miljoen euro. Ook bood de Saudische regering Europa eerder aan te ‘helpen’ door 200 moskeeën te bouwen in Duitsland, voor moslimmigranten die daar al zitten.