Golf van Palestijnse aanvallen bereikt nu ook Tel Aviv

08 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Israëlische stad Tel Aviv is opgeschrikt door een steekpartij, die vermoedelijk het werk is van een Palestijn. Bij de aanval in het centrum van de stad raakten diverse mensen gewond.

Er zijn zeker vijf gewonden gevallen, meldt bijvoorbeeld de Israëlische krant Ha’aretz donderdag. Een militair heeft de dader doodgeschoten.

Schroevendraaier

De man stak eerst een vrouwelijke militair met een schroevendraaier. Toen hij vluchtte, viel hij nog vier anderen aan met een mes. Een soldaat achtervolgde hem, en schoot hem dood. Eerder op de dag was het ook al raak in Jeruzalem.

Een vijfentwintigjarige man liep ernstige verwondingen op, toen hij met een mes werd gestoken. De aanvaller werd overmeester en opgepakt. Volgens Ha’aretz gaat het om Subhi Mohammad Abu Khalifa (19), afkomstig uit een Palestijns kamp niet ver van Jeruzalem.  En dan was er ook nog sprake van geweld in Kiryat Arba, een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. De man die daar werd neergestoken, is naar een ziekenhuis overgebracht.

Escalatie

De laatste steekpartij in Tel Aviv is het vijfde steekincident in de Joodse staat sinds woensdag, na een bloedig weekeinde en begin van de nieuwe week. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas zegt dat hij escalatie met Israël probeert te voorkomen. Een militaire confrontatie is volgens hem absoluut niet de bedoeling.

Maar Abbas, die in het Westen doorgaat voor ‘gematigd’, zei vandaag wel voorstander te zijn van een ‘vreedzaam volksprotest’, terwijl de situatie verder escaleert. ‘Wij zijn niet geïnteresseerd in escalatie,’ zei de Palestijnse president voor een groep ondernemers in Ramallah, schrijft The Times of Israel.

Moskee

Tegelijkertijd spreekt hij wel zijn steun uit voor de Palestijnse betogers die de Al-Aqsa-moskee barricadeerden, en recentelijk in botsing kwamen met de Israëlische politie. De regering heeft honderden extra militairen gestuurd naar de Westelijke Jordaanoever in een poging de onrust stokende Palestijnen te beteugelen.

Het gonst intussen van de geruchten: is er een derde intifada op komst? Of zo’n Palestijnse opstand er ook echt komt, is nog maar de vraag, aangezien deze al vaker is aangekondigd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft alle ministers en parlementsleden intussen verboden de Tempelberg in Jeruzalem te bezoeken om de spanningen met Palestijnen niet te laten oplopen.