George W. Bush schiet noodlijdende campagne van Jeb te hulp

27 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Ooit was Jeb Bush de torenhoge favoriet om de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap te worden, maar vier maanden na zijn entree is hij aan alle kanten voorbijgestreefd door zijn concurrenten. Zijn broer George W. Bush komt de campagne nieuw leven inblazen.

Toen Jeb Bush zijn kandidatuur juni dit jaar officieel bekendmaakte, spraken Amerikaanse media al van een uitgemaakte zaak: Jeb Bush en Hilary Clinton zouden gaan bepalen wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt.

Hillary Clinton maakt haar favorietenrol voorlopig waar, maar de campagne van Jeb Bush verkeert in grote problemen. Flamboyante kandidaten als Donald Trump en Ben Carson eisen de meeste aandacht op aan Republikeinse zijde. Een magere zeven procent van republikeinse kiezers zegt nog op Bush te willen stemmen. Aanleiding voor de oud-gouverneur van Florida om zijn campagne flink op te schudden.

George W.

En zo stond George W. Bush maandagmiddag opeens naast zijn broer tijdens een bijeenkomst van campagnedonoren in Houston. Achter de schermen zette de voormalig president zich al eerder in voor zijn broer, maar ditmaal mocht hij voor het eerst openlijk campagne voeren.

‘Jeb kan de onverwachte uitdagingen die je als president tegenkomt aan,’ prees George W. zijn broer tegenover Amerikaanse media. ‘Hij heeft de juiste achtergrond en is betrouwbaar.’

Ook gelooft de oud-president dat Jeb, die een Mexicaanse vrouw heeft, op de steun van rekenen van latino’s. ‘Het is essentieel dat latino kiezers niet worden genegeerd of afgeschrikt,’ aldus George W.

Bush? Jeb!

Tot dusver deed Jeb Bush zijn best om de familiebanden juist zo min mogelijk te benadrukken. Hij voert opzettelijk campagne met de slogan ‘Jeb!’ en niet met de naam Bush. Tijdens zijn aankondigingsspeech zei de derde Bush-telg dat ‘niemand een baan verdient op basis van familiebanden’.

Zijn broer George W., die door veel Amerikanen wordt verweten de oorlog in Irak in 2003 onder valse voorwendselen te hebben gestart, was niet eens uitgenodigd om de start van de campagne bij te wonen.

Risicovol

Het omarmen van zijn familiegeschiedenis blijft risicovol voor Jeb Bush. Niet iedereen is positief over het idee van een derde Bush-president, en dus moet de presidentskandidaat een lastige balans proberen te bewaren.

‘Aan de ene kant wil hij de supporters van zijn vader en broer aanspreken,’ zegt de Republikeinse strategist Katie Packer tegen persbureau Reuters. ‘Tegelijkertijd mogen de mensen die niet zo enthousiast zijn over de Bush-familie niet worden afgeschrikt.’

Een nieuwe rol voor de Bush-familie past in een algehele strategieverandering van de campagne. Afgelopen week werd bekend dat veertig procent van het personeel zal worden ontslagen of een lager loon krijgt. Er zal meer geld en aandacht worden besteed aan campagneactiviteiten in Iowa en New Hampshire, de staten waar de eerste voorverkiezingen worden gehouden. Juist daar is Bush vrijwel weggevaagd in de peilingen.