buitenland

Gaat studentenprotest in Zuid-Afrika over geld of racisme?

23 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zal vrijdag praten met leiders van de studentenprotesten, die deze week voor veel oproer zorgden in het land. Wat is er precies aan de hand?

Waarom demonstreren de studenten in Zuid-Afrika?

Het protest is gericht tegen een verhoging van het collegegeld. Ondanks dat de universiteiten die hebben aangevraagd, zijn de studenten vooral boos op de president en zijn partij African National Congress (ANC). De regering zou veel geld in eigen zakken steken, waardoor minder overblijft voor de universiteiten.

Het jaarlijkse collegegeld is nu gelijk aan het gemiddelde inkomen in Zuid-Afrika. Universiteiten wilden een verhoging van 11 procent, maar in reactie op de protesten hebben zij dat bijgesteld naar 6 procent – iets meer dan de inflatiecorrectie. De studenten vinden dat nog steeds te veel.

Gaan de demonstraties over verschillen in klasse of ras?

Beide. Door de verhoging zullen armere studenten moeilijker een universitaire opleiding kunnen volgen. De armoede in Zuid-Afrika is groot: het gemiddelde inkomen is 6.800 dollar per jaar en ongeveer 33 procent van de beroepsbevolking is werkloos. Van de 54 miljoen inwoners zijn 17 miljoen afhankelijk van uitkeringen. Dat is een grote belasting voor de regering.

De collegegeldverhoging zou gelden voor alle studenten, maar vooral veel zwarte studenten hebben een arme achtergrond. Blanke studenten nemen ook deel aan de protesten, ook om zo hun solidariteit met de zwarte studenten te tonen.

Hoe verliepen de demonstraties tot nu?

Het is het grootste protest sinds het officiële einde van de apartheid in 1994. Sommige protestmarsen verliepen vreedzaam, maaar in verschillende steden werden autobanden verbrand en ingangen van universiteiten gebarricadeerd. Donderdag bestormden studenten in Johannesburg gebouwen van regeringspartij ANC.

De politie heeft gebruikgemaakt van niet-dodelijke stungranaten en traangas. Agenten arresteerden 29 burgers, die hun proces thuis mogen afwachten.

Hoe nu verder?

Buiten het regeringsgebouw wachten honderden studenten op de uitkomsten van het gesprek tussen Zuma en de demonstrantenleiders. De president zegt de demonstraties erg serieus te nemen.

Volgens de Amerikaanse zender CNN worden de studenten nerveus door de politieagenten die ook op het plein staan. Volgens CNN zal vrijdagmiddag nog een grote protestmars worden gehouden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.