FBI: Moldavische bendes verkopen nucleair materiaal aan IS

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

In Moldavië zijn criminele bendes actief die nucleair materiaal aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben geprobeerd te verkopen. In de afgelopen vijf jaar heeft de Amerikaanse FBI vijf pogingen tot het verkopen van radioactief materiaal aan moslimextremisten weten te stoppen.

Dat staat in een verontrustend rapport dat in handen kwam van persbureau AP, meldt The Washington Post. In februari van dit jaar nog probeerde een smokkelaar een grote voorraad caesium, een dodelijk element, te verkopen aan IS.

Caesium

Hij zou specifiek op zoek zijn geweest naar leden van de terreurbeweging om de voorraad caesium, die groot genoeg was om een hele wijk te vergiftigen, aan te verkopen. Het materiaal kan onder meer gebruikt worden om een bom te maken.

Volgens onderzoekers van de FBI maken criminele organisaties in Moldavië enorme winst met het illegaal verkopen van nucleair materiaal. De Moldavische politie werkte samen met de FBI en verstrekte documenten waaruit blijkt dat de nucleaire zwarte markt in Oost-Europa groeit.

Mede door de lastige verhoudingen tussen Rusland en het Westen, zou het moeilijker zijn geworden om smokkelaars op te sporen. Smokkelaars zouden vrije toegang hebben tot radioactief materiaal dat in Rusland opgeslagen ligt.

Nucleaire wapens

Het is niet bekend hoeveel van het Russische materiaal al op de zwarte markt verkocht is. Ook is het niet bekend of er daadwerkelijk nucleair materiaal aan IS verkocht is en of de terreurbeweging het heeft ingezet.

Het is niet de eerste keer dat IS in verband wordt gebracht met nucleaire wapens: eerder dit jaar kwamen er verklaringen naar buiten dat de terroristen chloorgas en mosterdgas hadden ingezet bij aanvallen op Koerdische milities in Syrië en Irak.