Eurokritische partij grote winnaar verkiezingen Polen

26 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Bij de parlementsverkiezingen in Polen heeft de nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid de macht gegrepen. De linkse partijen zijn weggevaagd.

Officieel wordt de verkiezingsuitslag dinsdag gepresenteerd, maar alles wijst erop dat Recht en Rechtvaardigheid een absolute meerderheid zal behalen. Volgens de exitpolls hebben de conservatieven 39 procent van de stemmen binnengehaald.

Linkse afgang

Het centrum-rechtse Burgerplatform – dat EU-voorzitter Donald Tusk eind vorig jaar zag vertrekken naar Brussel – regeert momenteel in Polen en zal waarschijnlijk 24 procent van de stemmen behalen. Geen enkele partij uit de linkervleugel zal de kiesdrempel halen en zo komt er geen linkse vertegenwoordiging in het parlement.

Recht en Rechtvaardigheid is net als de Poolse bevolking zeer kritisch over de besluitvorming van de EU in de migratiecrisis. Partijleider Jarosław Kaczyński is geen voorstander van het toelaten van asielzoekers. In Polen ontstond veel onvrede over het Europese verdeelplan voor asielzoekers. Uit peilingen bleek dat de helft tot driekwart van de burgers tegen de komst van migranten is.

Uitspraken

Kaczyński deed een aantal opvallende uitspraken over migranten tijdens zijn verkiezingscampagnes. Zo zei hij dat asielzoekers ziektes verspreiden over Europa en dat er potentiële geheime akkoorden op tafel liggen om ‘100.000 moslims naar Polen te brengen’.

Op economisch gebied wil de waarschijnlijke winnaar van de parlementsverkiezingen iets veranderen aan de ongelijke verdeling van rijkdom in het land. Ook wil hij de verhoogde pensioenleeftijd terugschroeven.

Polen is niet het enige land waar een partij die kritisch op de EU is een verkiezingszege boekt. Vorige week maandag behaalde de Zwitserse Volkspartij de meeste stemmen bij de parlementsverkiezingen. Ook zij hebben een kritische houding ten opzichte van het Europese migratiebeleid.