EU-plan: gratis vluchten aanbieden aan asielzoekers

26 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Om migranten te ontmoedigen in de winter de lange reis naar de Europese Unie te voet af te leggen, gaan er stemmen op binnen de EU om vliegreizen voor asielzoekers naar veilige landen te betalen.

Dat zeggen EU-vertegenwoordigers tegen persbureau Reuters. Het idee is om migranten de komende winter op te vangen in EU-grenslanden, ze daar de asielprocedure laten starten en asielzoekers daarna vliegtickets te geven naar Europese eindbestemmingen. Zo moet de migrantenstroom ordelijker en beter beheersbaar worden gemaakt.

Winterse omstandigheden

Tienduizenden migranten die momenteel richting landen als Duitsland en Zweden lopen ondervinden problemen door barre weersomstandigheden. ‘Het idee is bedoeld om de Syrische vader ervan te overtuigen dat het beter is om in Griekenland te blijven met zijn familie, tot ze ergens anders kunnen worden geplaatst,’ aldus een EU-official.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat er in elk geval snel maatregelen nodig zijn om mensen in de kou te helpen. ‘Er zijn nu al meerdere gevallen van mensen die onderkoeld raken van het lange wachten in de buitenlucht,’ zegt woordvoerder Carlotta Sami. In Oostenrijk moesten zondagnacht bijvoorbeeld duizenden migranten op straat slapen, omdat alle opvanglocaties propvol zaten.

Actieplan

Het plan om vliegreizen van asielzoekers te betalen komt daags nadat de EU een actieplan presenteerde dat de migrantenstroom naar de Balkan moet helpen afzwakken. In Griekenland en de Balkanlanden worden in totaal 100.000 opvangplekken gecreëerd. Ook stuurt de EU honderden grenswachten. In ruil daarvoor beloven die landen geen grote groepen asielzoekers meer door te laten reizen.

Het aantal migranten dat afgelopen week naar Nederland kwam is ten opzichte van de week ervoor iets gedaald, tot 1.600. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) wil nog niet spreken van een dalende trend en zegt dat het ‘elke dag spannend blijft’ hoeveel asielzoekers het land binnenkomen.