Duitsland in ban van vermoorde ‘vluchtelingenjongen’ Mohamed

30 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Terwijl Duitsland probeert de migrantenstroom het hoofd te bieden, is het land in de ban van een gruwelijke moordzaak. Het gaat om de vierjarige Mohamed, wiens lichaam donderdag in een auto werd gevonden.

Wat is er gebeurd met Mohamed, die in Duitsland de ‘vluchtelingenjongen’ wordt genoemd’? Elsevier.nl zet de belangrijkste feiten over deze zaak op een rij.

1. Vermist

Vier weken geleden verdween de vierjarige jongen uit een aanmeldcentrum voor migranten in de wijk Moabit in Berlijn. Hij was daar samen met zijn moeder en haar twee andere kinderen. Het gezin komt uit Bosnië-Herzegovina.

Op camerabeelden is te zien dat de jongen hand in hand naar buiten liep met een man die hem benaderde. In zijn andere hand had de jongen een teddybeer. Volgens de politie is dit een lokmiddel geweest.

2. Zoektocht

De politie ging al snel uit van een misdrijf. Na de verdwijning zette de politie een grootschalige zoektocht op. De Duitse overheid loofde een beloning uit van 10.000 euro voor de gouden tip en twee anonieme donateurs deden daar nog eens 10.000 euro bij, melden Duitse media.

De politie gaf camerabeelden en foto’s van de jongen vrij en verspreidde die in de omgeving. Een nabijgelegen kamp werd uitgekamd met behulp van speurhonden. De politie dacht dat de dader zich bevond in de familiekringen van Mohamed, maar dat bleek later niet het geval.

3. Lichaam

Na een zoektocht die bijna een maand heeft geduurd, werd donderdag het lichaam van Mohamed gevonden. De politie vond het lichaam in de kofferbak van een auto van een 32-jarige man. Het jongetje is al een dag na de verdwijning om het leven gebracht.

4. Dader

De politie heeft de 32-jarige Silvio S. gearresteerd. Hij heeft zijn daad bekend tegenover de politie, en nu blijkt dat Mohamed niet het eerste jongetje is dat door S. om het leven is gebracht. De Duitse krant Bild onthult vrijdag dat S. ook verantwoordelijk is voor de dood van de zesjarige Elias.

Elias werd in juli voor het laatst gezien in een speeltuin in Potzdam-Schlaatz in de buurt van zijn huis. Toen de moeder rond kwart voor zeven naar buiten keek waar haar zoon bleef, zag ze dat hij was verdwenen. De politie heeft in deze zaak meer dan duizend buurtbewoners en getuigen gehoord, en vrijwilligers gaven zich op om te helpen zoeken naar de jongen.

Silvio S. zegt het lichaam van Elias te hebben begraven in een tuin in Brandenburg. Bij beide moorden zou een seksueel motief meespelen.