Duitse politiebond wil hek om migranten tegen te houden

18 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Duitsland zou een hek moeten neerzetten aan de grens met Oostenrijk, om een eind te maken aan de asielstroom. Als Duitsland een hek neerzet, zorgt dat voor een kettingreactie en sluiten ook andere Europese landen de grens.

‘Als we echt de grens willen controleren, moeten we een hekwerk op de grens neerzetten,’ zegt Rainer Wendt, voorzitter van de Duitse politievakbond DPolG, zondag tegen Die Welt.

Noodrem

Wendt verwacht een kettingreactie als Duitsland de grens hermetisch zou afsluiten. ‘Als wij op deze wijze onze grens sluiten, zal Oostenrijk de grens met Slovenië sluiten. Dat is precies het effect dat we nodig hebben.’

Duitsland is van plan zogenaamde transitzones aan de grens neer te zetten. Die moeten het makkelijker maken om migranten die geen kans maken op asiel meteen terug te sturen naar hun land van herkomst. Maar zonder hek hebben deze zones geen zin, zegt Wendt.

Volgens de bond is de situatie niet meer te handhaven en moet iemand aan ‘de noodrem’ trekken: ‘En dat kan alleen Angela Merkel zijn.’ Maar het lijkt er niet op dat Merkel dat ook van plan is en ze weigert aan te geven hoeveel migranten haar land aankan.

Grenzen

Wendt staat overigens niet alleen in zijn pleidooi. In een interview met de Volkskrant zei de Duitse econoom Thilo Sarrazin zaterdag dat Duitsland alle grenzen moet dichtgooien zolang Brussel de buitengrenzen niet bewaakt.

‘Het is toch te gek voor woorden dat onze minister van Defensie onlangs moest erkennen dat hij niet in staat is de grens met Oostenrijk te vergrendelen?’

Turkije

Merkel praat zondag met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de asielstroom. Tijdens het bezoek zou Merkel vooral uit zijn op een akkoord van Erdogan voor de plannen waar de Europese Unie en Turkije deze week overeenstemming bereikten.

Volgens het plan krijgt Turkije zo’n 3 miljard euro om de situatie voor migranten in het land te verbeteren. De Unie hoopt dat als de situatie in Turkije verbetert, minder migranten de oversteek naar Europa maken.

Om de Turken gunstig te stemmen, stemt Brussel in met een versoepeling van de visumregeling en worden gesprekken over toetreding tot de Unie hervat.