Duitse politicus op straat in Keulen neergestoken

17 oktober 2015Leestijd: 1 minuut
'EPA'

De Duitse burgemeesterskandidaat Henriette Reker (58) is zaterdag in de stad Keulen slachtoffer geworden van een moordaanslag. Ze stond bij een campagnekraam toen ze werd aangevallen door een man die vier keer op haar instak met een mes.

Reker raakte zwaargewond bij de aanslag en is afgevoerd naar het ziekenhuis. Na de politicus stak de dader ook in op andere mensen in haar omgeving. Eén lid van het campagneteam en drie andere mensen raakten gewond.

Campagne

Reker was zaterdag campagne aan het voeren voor de burgemeestersverkiezingen van aankomende zondag in de Duitse stad. Ze stond bij haar campagnekraam in het stadsdeel Braunsfeld toen ze werd aangevallen.

CDU-voorzitter in Keulen, Bernd Petelkau zag de moordaanslag gebeuren. ‘De dader heeft mevrouw Reker zwaar verwond. Hij stak met een mes meerder keren in haar buik en heeft ook vier omstanders geraakt,’ zegt hij tegen de lokale krant Rheinisher Post.

‘Ik moest dit doen’

Na zijn daad bleef de man rustig staan en zou hij hebben gezegd: ‘ik moest dit doen, ik bescherm jullie allemaal’. Volgens de Duitse politie gaat het om een 44-jarige man van Duitse afkomst. Naar zijn motieven blijft het voorlopig gissen. Volgens Rheinisher Post gaat het ‘overduidelijk om een psychopaat’.

Reker, die een verleden heeft bij de Groenen, doet als onafhankelijke kandidaat mee aan de burgemeestersverkiezingen van aankomende zondag. Ze wordt wel gesteund door de partijen CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, de Groenen en de FDP.