Duitse minister Maas: niet spreken van vluchtelingenchaos

23 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Politici in Duitsland die spreken over een ‘noodtoestand’ en ‘vluchtelingenchaos’, zouden denkbeelden van rechts-extremisten versterken over vreemdelingen en ondergangsvisies. Met zulke termen gooien politici olie op het vuur.

De Duitse minister Heiko Maas (Justitie) schrijft dat in een opiniestuk op de website van het Duitse weekblad Der Spiegel. Hij haalt vooral uit naar Sahra Wagenknecht, lid van de Bondsdag, en Horst Seehofer, president van de deelstaat Beieren.

Hakenkruizen

Seehofer is kritisch over de asielpolitiek van bondskanselier Angela Merkel. Hij heeft al diverse keren gezegd dat zijn deelstaat de aanhoudende migrantenstroom niet meer aankan en dat Merkel aan de ‘noodrem‘ moet trekken.

Het zou niet zo moeten zijn, schrijft Maas, dat burgers met zorgen over de komst van migranten zich alleen gehoord voelen bij anti-islamitische organisaties zoals Pegida. Tijdens een demonstratie in Dresden van Pegida waren hakenkruizen te zien en een poster waarop Merkel in een nazi-uniform is afgebeeld.

Volgens Maas zal niemand de moeilijkheden ontkennen die de migrantenstroom met zich meebrengt. ‘Maar het is ook niet de bedoeling dat iemand met zijn woorden olie op het vuur gooit,’ schrijft de minister.

‘Geweld begint met woorden. (…) Solidariteit en christelijke naastenliefde versterkt men in ieder geval niet door te spreken over een noodtoestand. In plaats daarvan hebben we verzet tegen racisme en hetze nodig.’

Geweld

Vanwege het grote aantal migranten dat naar Duitsland komt, is er sprake van een opleving van extreem-rechts in Duitsland. De federale recherche waarschuwt dat extreem-rechts geweld steeds ernstiger vormen zal aannemen. Nieuwe aanslagen op politici en uitbaters van opvangcentra zijn daarbij niet uitgesloten.

Die incidenten doen zich nu al voor. De 58-jarige politicus Henriette Reker werd vorige week neergestoken in Keulen door een man die het niet eens was over het asielbeleid van de Duitse regering.

Ook zijn verschillende opvanglocaties voor asielzoekers in brand gestoken. De recherche heeft dit jaar al 461 voorvallen van geweld tegen asielzoekerscentra geregistreerd, een verdubbeling ten opzichte van heel 2014.