Door Abbas doodverklaarde aanslagpleger (13) leeft nog

15 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Nu er maar geen eind lijkt te komen aan de onrust in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, gaan de beschuldigingen over en weer. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas verklaarde een jonge aanslagpleger dood, terwijl die nog in leven is.

De dertienjarige Ahmed Manasrah was volgens Abbas ‘in koelen bloede’ doodgeschoten door de Israëlische veiligheidsdiensten, zei hij in een toespraak die werd uitgezonden op de Palestijnse televisie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Verzet

In de felle toespraak, die woensdagavond werd uitgezonden, haalt Abbas flink uit naar Israël dat ‘Palestijnse kinderen op straat executeert’. Hij noemt daarbij Manasrah als voorbeeld. Abbas roept verder op tot ‘vredig verzet tegen de Israëlische bezetting’.

In reactie op de toespraak van Abbas heeft Israël een video vrijgegeven, waarin de jongen te zien is. Hij ligt in het ziekenhuis en wordt bewaakt door een politieagent.

De Israëlische regering zegt dat Abbas bewust heeft gelogen over de jonge aanslagpleger. De Palestijnse leider zou van hem een ‘symbool’ willen maken om de Palestijnse bevolking op te hitsen om meer aanslagen te plegen.

Mes

Manasrah wilde samen met een andere jongen iemand neersteken. Op beelden is te zien dat de twee op straat lopen met een mes. De twee staken een 25-jarige Israëliër en een Israëlische jongen van dertien.

De politie ging achter de jongens aan en schoot hen neer. Mansarah raakte gewond, de andere aanslagpleger overleefde het niet. De neergestoken slachtoffers hebben de aanval overleefd, en zijn aan het herstellen van hun ernstige verwondingen.

Ook op Palestijnse media ging een filmpje rond van de gebeurtenis, maar daar was alleen te zien hoe Israëlische veiligheidsdiensten de jongens neerschoten, niet wat er aan de gebeurtenis is voorafgegaan.

Geweld

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) zei woensdag dat hij zich zorgen maakt over de geweldsgolf in Israël. Hij beloofde snel een bezoek te brengen aan de regio om de situatie weg te sturen ‘van deze afgrond’.

Zowel de Israëliërs als de Palestijnen moeten het geweld staken: ‘Ongeacht wie erachter zit: dit geweld en iedere oproep tot geweld moet stoppen.’ Volgens Kerry heeft het geweld te maken met de toename van het aantal nederzettingen in de Palestijnse gebieden en is er sprake van ‘groeiende frustratie’.

Sinds 1 oktober zijn ongeveer dertig Palestijnen en zeven Israëliërs om het leven gekomen. Israël heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen, in de hoop meer aanslagen te voorkomen. Zo zijn er checkpoints neergezet nabij Oost-Jeruzalem.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."