‘De beloofde slag’: is de aanval op Aleppo nu echt begonnen?

16 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Het Syrische leger lijkt een enorm grondoffensief te zijn begonnen om Aleppo te heroveren op rebellen en radicaalislamitische groepen. De aanval in het noorden van Syrië wordt ondersteund door Russische bommenwerpers.

‘Dit is de beloofde slag,’ zegt een hoge militaire bron tegen persbureau Reuters. Aleppo is met ruim 2,7 miljoen inwoners de grootste stad van het land.

Bolwerk

Het leger was voor de Russische interventie flink in het nauw gedreven, maar lijkt nu weer op te krabbelen. Het regime wist, mede door de Russische bommen, diverse plaatsen in het westen van het land te heroveren op de rebellen en terroristen.

Vooral ten noorden van de stad Hama en even ten oosten van Latakia – bolwerk van aanhangers van het Syrische bewind – zijn de strijders teruggedrongen.

Op de grond worden de Syrische regeringstroepen geholpen door de Libanese terreurbeweging Hezbollah, en ook door – misschien wel duizenden – Iraanse (para)militairen.

Diepe impasse

Zowel Hezbollah als Iran is een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad.  Eerder waren er al berichten dat de Quds Brigade, een tak van de Iraanse Revolutionaire Garde, ook meedoet aan de gevechten. De aanwezigheid van al deze hulptroepen moet een doorbraak forceren in de strijd die al jaren in een diepe impasse zit.

Rusland is in elk geval bereid de militaire campagne op te voeren. Als het moet dan kunnen we Islamitische Staat (IS) – net als het Vrije Syrische Leger en Al-Nusra een van de (vele) vijanden van Assad – ook vanuit de Middellandse Zee aanvallen, zegt een Russische legerfunctionaris vandaag.

De vrees bestaat dat er opnieuw een forse vluchtelingenstroom op gang komt naar Turkije, dat nu al meer dan 2 miljoen Syrische ontheemden opvangt.

Drone

Intussen zijn er ontwikkelingen bij de Turks-Syrische grens. Daar zou namelijk eerder op de dag een drone zijn neergehaald door Turkse straaljagers. Het is nog altijd niet bekend uit welk land dit onbemande vliegtuig afkomstig is.

De Russen, die dus actief boven Syrië en het luchtruim van Turkije al eens schonden, zeggen geen drones of andere toestellen te missen. De Amerikanen vermoeden van wel. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vindt het allemaal ‘niet goed klinken’ – als het hier ten minste om een Russische drone gaat.