Davutoglu: zelfmoordterrorist Ankara was aanhanger van IS

19 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Een van de twee zelfmoordterroristen die twee weken geleden in Ankara een bomaanslag pleegden is Yunus Emre Alagoz uit Adiyaman. De Turkse autoriteiten zouden de man met behulp van DNA-testen hebben geïdentificeerd.

De aanslagen kostten aan 102 mensen het leven. Alagoz staat bekend als een sympathisant van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), schrijft onder meer de Turkse krant Hurriyet. Wie de tweede dader is, wordt nog onderzocht.

Broer

Er werden in totaal 15 mensen gearresteerd in verband met de aanslag, van wie sommigen nog vastzitten. De Turkse premier Ahmet Davutoglu verklaarde maandag dat de autoriteiten nu onderzoek doen naar ‘mogelijke banden met IS’ en ‘groepen of inlichtingenorganisaties die met IS samenwerken’. Eerder gold ook de Koerdische PKK als verdachte. De Turkse premier beschuldigde de groepen ervan met elkaar samen te werken.

De broer van de dader, Seyh Abdurrahman Alagoz, was in juli verantwoordelijk voor een zelfde soort aanslag in het grensplaatsje Suruc, waarbij 33 mensen om het leven kwamen. Bij beide aanslagen waren pro-Koerdische activisten het doelwit. De gebroeders Alagoz zouden allebei een tijd in Syrië hebben doorgebracht, alvorens hun aanslagen te plegen.

Davutoglu meldde maandag terloops ook dat zijn AK-partij een stijging in de opiniepeilingen doormaakt sinds de aanslagen in Ankara. ‘Een toenemende trend is opgelopen tot 44 procent van de kiezers sinds de aanval. Ons doel is om een resultaat te behalen waarbij AK alleen kan regeren,’ zei hij. De Turkse verkiezingen worden 1 november gehouden.