David Cameron wil Brussel een ‘rode kaart’ kunnen geven

11 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Britse premier David Cameron heeft opnieuw hervormingen binnen de Europese Unie geopperd om een Brexit – een Brits vertrek uit de EU – te voorkomen. De regering van Cameron wil een ‘rode kaart’-systeem introduceren in de unie.

David Cameron wil vier concessies van Brussel zodat Groot-Brittannië in de EU kan blijven, schrijft The Telegraph zondag.

Ondersneeuwen

De regering van Cameron wil onder meer dat er een systeem komt waarbij individuele regeringen of groepen van regeringen juridische beslissingen uit Brussel kunnen omwerpen. Dat moet dan gebeuren aan de hand van zogenaamde rode kaarten aan de regering in Brussel.

Daarnaast willen de Britten dat er sterkere maatregelen komen die ervoor zorgen dat niet-eurolanden niet worden ondergesneeuwd door eurolanden binnen de EU. Hij pleit voor een systeem waarbij ‘meer duidelijkheid wordt geschapen’ over het feit dat er meerdere valuta’s bestaan binnen de EU.

Nauwe samenwerking

Een anonieme regeringsminister meldt aan de krant dat er niet genoeg tijd is om een verandering aan te brengen aan het Europese verdrag voordat het Britse referendum in 2017 wordt gehouden. Dezelfde bron zegt dat de oppositie van Midden-Europese landen als Hongarije ervoor hebben gezorgd dat EU-landen nu moeten inzien dat er nauwer moet worden samengewerkt met Groot-Brittannië.

‘Onze Europese partners bedanken ons niet, maar denken dat we gestoord zijn omdat een referendum hun ergste nachtmerrie is. Maar ze snappen nu wel dat we het serieus menen, ze snappen dat we samen moeten werken om Groot-Brittannië in de EU te houden,’ aldus de minister.