Clinton doorstaat elf uur durende wervelwind van kritiek

23 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton heeft zich goed verweerd in een elf uur durend verhoor. Clinton kreeg veel kritiek te verwerken van de Republikeinen; zij vinden Clinton onbetrouwbaar.

Tijdens het verhoor werd onder meer haar rol bij de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Libië besproken. Bij de aanval in 2012 in de stad Benghazi kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie de ambassadeur Chris Stevens.

Clinton was toen werkzaam als minister van Buitenlandse Zaken. De Republikeinen verweten de 67-jarige presidentskandidate dat ze verkeerde informatie over de aanval zou hebben verstrekt en beveiligingsverzoeken negeerde.

Bevestiging

Clinton wuifde beide aantijgingen weg. ‘Ik heb meer nagedacht over wat er is gebeurd dan jullie allemaal bij elkaar. Ik heb de verantwoordelijkheid genomen.’ Dat werd bevestigd door Trey Growdy, voorzitter van de onderzoekscommissie, hij zei weinig nieuwe informatie te hebben gehoord over de zaak.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bij de aanval werd het Amerikaanse consulaat voor moslims binnengevallen. De terroristen waren boos vanwege een film over de islam, waarin de profeet Mohammed werd neergezet als vrouwenverslinder en aanzetter tot massamoorden.

Kalm

Het ging tijdens het felle verhoor niet alleen over Benghazi, ook het e-mailgedrag van Clinton kwam aan de orde. Zo zeiden de Republikeinen dat ze de Amerikaanse staatsveiligheid in gevaar heeft gebracht door het gebruik van een privé e-mailadres tijdens haar periode als minister van Buitenlandse Zaken.

Clinton gaf toe dat het gebruik van het privé e-mailadres niet erg handig van haar was. Het vragenvuur dat daarna losbarstte, doorstond ze probleemloos met feitelijke antwoorden. Ook bij andere kritische noten uit Republikeinse hoek, bleef ze kalm en redelijk.

De tegenstanders probeerden Clinton uit de tent te lokken met provocerende teksten, maar de Democraat liet zich niet verleiden tot woedeaanvallen. Dat gold niet voor de onderzoekscommissie, twee leden voerden tijdens de late uren van het verhoor nog een flinke woordenstrijd met elkaar.