Brussel wil actie nu migranten vastzitten in guur weer op Balkan

21 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Tien Europese regeringsleiders zullen zondag weer de migrantencrisis bespreken in Brussel. Deze keer zal het gaan over migrantenopeenhopingen in de Balkan, die ontstaan doordat steeds meer grenzen dichtgaan.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, nodigde de regeringsleiders van Bulgarije, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Macedonië, Oostenrijk, Roemenië, Servië en Slovenië uit. Daarnaast zijn EU-president Donald Tusk en vertegenwoordigers van Europese grensbewakings-, asiel- en vluchtelingenorganisaties aanwezig.

Grenzen sluiten

Vrijdag om middernacht sloot Hongarije de grens met Kroatië. Eerder sloot de Hongaarse premier Viktor Orbán ook al de grens met Servië, waarop hij veel kritiek kreeg.

Na de sluiting van de grens tussen Kroatië en Hongarije, werd Slovenië het populairste doorvoerland. In september kwamen al enkele duizenden migranten naar Slovenië, maar nu is de toestroom nog groter. De Sloveense minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat haar land migranten zal opvangen en doorsturen zolang Oostenrijk en Duitsland open grenzen hebben.

Deze week ontstonden verschillende opeenhopingen in de grensgebieden van Servië, Kroatië en Slovenië. Maandagavond opende Kroatië plotseling de grens met Servië, waardoor de groep wachtende migranten wat kleiner werd. Ook op de grens tussen Kroatië en Slovenië ontstond maandag een opstopping: Kroatië wil dat Slovenië dagelijks minstens 5.000 migranten doorlaat, maar Slovenië geeft aan maar 2.500 tot 3.000 op te kunnen vangen.

Ondanks dat de migranten niet in de Balkanlanden willen blijven, staan die landen niet te popelen om de doorreizigers toe te laten. Volgens het Duitse weekblad der Spiegel komt dat vooral door de bange lokale bevolking en de overbelasting op het transportsysteem. Ook zijn de Balkanlanden bang dat Oostenrijk en Duitsland minder migranten opnemen, waardoor zij met de gestrande reizigers blijven zitten.

De migranten zijn niet blij met de opstoppingen die ontstaan aan de grenzen van de Balkanlanden. Aan de Sloveense grens hebben zij hun opvangkamp in brand gestoken, omdat zij verder willen reizen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Herfst

Door het gure weer worden de omstandigheden voor de migranten steeds slechter. Zij wachten nu in regen en modder op een opening van de grenzen. In de gebieden zijn slechts een paar hulpverleners en nauwelijks faciliteiten.

De barre omstandigheden ontmoedigen de migranten niet, ze blijven vastbesloten om door te reizen. De naderende winter zou een reden kunnen zijn dat Juncker op nieuwe afspraken aandringt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."