Britse inlichtingen: terreurdreiging was nooit eerder zo groot

29 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Britse inlichtingendienst MI5 is bang voor een ‘massale aanval van terroristen’ van Islamitische Staat (IS). MI5 vindt dat het onvoldoende mogelijkheden heeft om mogelijk terreur te voorkomen en ziet de situatie al dreigender worden.

De vrees voor een terroristische aanslag in het Verenigd Koninkrijk leeft al langer bij MI5, maar de 32-jarige directeur Andrew Parker zegt tegen de Britse nieuwszender SkyNews dat de terreurdreiging nooit eerder zo groot is geweest. De inlichtingendienst ontdekte dit jaar al zes terroristische samenzweringen.

Drie kanten

Parker constateert dat er sprake is van driedimensionale dreiging: terreur in eigen land, terreur tegen Britse belangen in het buitenland en terreur via internet. De directeur ziet de 750 extremisten die naar Syrië zijn getrokken als een groot gevaar voor de samenleving. ‘IS plant daar aanslagen om massaal slachtoffers te maken.’

Om terreuraanslagen te kunnen voorkomen, dringt Parker bij de regering aan op meer bevoegdheden in het digitale domein. De Britse privacywetgeving beperkt de mogelijkheden van MI5. ‘We hebben middelen nodig om toegang te krijgen tot de online communicatie van terroristen.’

Jongeren

De inlichtingendienst maakt zich al langer zorgen over een aanslag op Brits grondgebied. Anderhalve maand geleden maakte MI15 bekend drieduizend islamitische extremisten intensief te volgen. De helft van hen woont in Londen. ‘De meeste terroristische verdachten zijn hier geboren en opgevoed. Ze genoten hier hun onderwijs en toch concludeerden ze dat dit land hun vijand is,’ zei Parker destijds.

Onder de jihadisten bevinden zich veel jongeren. Zij zijn geworven via moderne communicatiemiddelen. De dreiging komt volgens Parker niet alleen van IS, maar ook van Al-Qa’ida. In 2007 bracht MI5 alle jihadistische activiteiten van het land in kaart, toen werd een lijst opgesteld met tweeduizend actieve aanhangers van Al-Qa’ida.