Beieren reageert furieus op Oostenrijk na migrantenchaos

27 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De spanningen tussen de Duitse en Oostenrijkse autoriteiten zijn hoog opgelopen, nadat duizenden asielzoekers onverwacht de grens overstaken en er veel onrust ontstond.

In totaal kwamen maandag zo’n achtduizend migranten aan in de Duitse grensplaats Passau. Zij waren gebracht door Oostenrijkse touringcars en staken de grens vervolgens te voet over. De enorme asielstroom was niet te controleren door de Duitse politie en dat zorgde voor chaotische taferelen.

De minister-president Horst Seehofer van de Duitse deelstaat Beieren verwijt Oostenrijk dat het ongecoördineerd migranten naar de grens blijft brengen. Hierdoor ontstaan lange wachtrijen en is de situatie oncontroleerbaar.

Daarnaast zijn de migranten die Oostenrijk brengt lang niet allemaal vluchtelingen. Zo zou de federale politie in een week tijd 11.154 illegalen hebben opgepakt bij de grens, schrijft de Duitse krant Die Welt.

Merkel

Seehofer eist dat bondskanselier Angela Merkel de Oostenrijkse regering tot de orde roept. ‘Zo kan en mag je niet met elkaar omgaan.’ Woensdag komen waarschijnlijk opnieuw 34 bussen met migranten bij de grens tussen Duitsland en Oostenrijk.

Hij zegt het gedrag van de Oostenrijkers niet langer te accepteren. Volgens Seehofer moet er iets fundamenteel veranderen, anders dreigen er maatregelen. Ook de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann is ontzet over de houding van Oostenrijk. ‘Dit is onverantwoord van onze Oostenrijkse collega’s.’

Verantwoordelijkheid

Beieren heeft al maanden grote moeite om de enorme asielstroom te kunnen controleren. Seehofer schoof de verantwoordelijkheid voor de crisis eerder al richting Merkel. ‘Als de politiek geen grens stelt aan de immigratie, zal de bevolking de politiek een grens opleggen,’ waarschuwde hij twee weken geleden.

De deelstaat heeft een groot tekort aan opvangcapaciteit. Containers, bedden en tenten zouden opraken en dat zorgde begin deze maand voor onvrede bij de asielzoekers, die via stakingen hun onvrede lieten blijken.