Australische zusterpartij PVV eist visum voor Geert Wilders

05 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

PVV-leider Geert Wilders wil eind deze maand deelnemen aan de lancering van de nieuwe Australische anti-islampartij de Australian Liberty Alliance (ALA) in Perth. Het lukt hem vooralsnog alleen nog niet om een visum te krijgen.

Debbie Robinson, de voorzitter van de ALA, beschuldigt de Australische regering ervan de verlening van het visum aan Wilders te traineren, meldt de tv-zender ABC. ‘Ze spelen politieke spelletjes en dit is een aanslag op onze vrijheid van meningsuiting,’ vindt Robinson. De partij eist nu dat de PVV-leider snel alsnog een visum krijgt zodat hij aanwezig kan zijn bij de officiële lancering van de partij.

Kwade opzet

De ALA wordt geïnspireerd door het gedachtegoed van Wilders en is fel tegen de islam gekeerd. Het ministerie van Immigratie heeft zich niet uitgesproken over de zaak, maar Robinson vermoedt dat er kwade opzet in het spel is.

Wilders had volgens haar allang in het bezit moeten zijn van een visum. Vorige maand was de Nederlandse politie aanwezig in Perth om voorbereidingen te treffen voor het bezoek van Wilders.

Robinson uit zich teleurgesteld over het feit dat Wilders opnieuw visum-problemen ondervindt: ‘Ik vind het verrassend. We hebben nu immers een liberale regering, maar het blijkt dat er feitelijk niets is veranderd’.

Anti-islamitisch

Het is niet de eerste keer dat Wilders problemen heeft met het verkrijgen van een Australisch visum. In 2012 werd hij uitgenodigd door de Q Society, wederom een anti-islamitische organisatie waar Robinson ook het hoofd van is, om een reeks speeches te geven. Die moest hij uiteindelijk afzeggen omdat het te lang duurde voordat hij een visum kreeg.

Wilders stond toen op de zogenoemde Movement Alert List, een database met mensen die een mogelijke zorg voor de Australische regering vormen. In 2013 lukte het de Nederlandse politicus uiteindelijk wel om een visum te krijgen. Hij bezocht Australië in februari van dat jaar en vormde toen samen met Robinson het idee voor de ALA, een zusterpartij van de PVV.