Angela Merkel in de race voor Nobelprijs voor de Vrede

03 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt genoemd als mogelijke winnaar van de prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar. Merkel is in de running dankzij haar ‘morele leiderschap in het vluchtelingendebat’.

Volgens de Duitse krant Bild maakt Merkel ‘een goede kans’ om de prestigieuze prijs binnen te halen dit jaar. Ze zou dit te danken hebben aan haar rol in de oorlog in Oost-Oekraïne en de migratiecrisis.

Moreel leiderschap

Eerder prees de directeur van het Noorse Nobelcomité, Kristian Berg Harpviken, Merkel al vanwege haar optreden in de migratiecrisis. ‘Angela Merkel is degene die echt het morele leiderschap nam en die het debat over vluchtelingenzaken in Europa heeft omgedraaid,’ vindt de Nobeprijs-directeur.

Dat Merkel genoemd wordt, is opvallend gezien de kritiek die de bondskanselier krijgt juist vanwege haar optreden in de vluchtelingencrisis. Haar uitnodiging aan alle Syrische vluchtelingen was niet alleen een oproep om geldende Europese regels te overtreden, maar ook een aanjager van de grote migratiestroom waar Europa nu mee te maken heeft.

Andere kandidaten

Merkel is overigens niet de enige kandidaat. Ook de paus, vluchtelingenorganisatie UNHCR, de Eritrese priester Mussie Zerai en de Russische krant Novaja Gazeta worden genoemd. Opvallend is dat de Colombiaanse regering en de terroristische organisatie FARC beiden kanshebber zijn.

Daarnaast is de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege ook weer kandidaat. Het zou wel bijzonder zijn als Merkel de prijs zou winnen. In het verleden ging de prijs slechts in 15 procent van de gevallen naar een vrouw. De Nobelprijs voor de Vrede wordt aanstaande vrijdag uitgereikt.