Amerika weigert militaire samenwerking met Rusland

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Russen zijn bereid om een samenwerking aan te gaan met de Amerikanen in Syrië. Maar intussen zou de Russische president Vladimir Poetin het de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) steeds moeilijker maken.

De Amerikanen weigeren om een militaire samenwerking aan te gaan met Rusland in Syrië, omdat de Russische strategie ‘tragisch faalt’,  zei de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter woensdag. De Verenigde Staten willen wel een technische samenwerking aanknopen met de Russen.

Moskou reageerde kritisch op de uitlatingen van Carter. De Amerikanen zouden excuses zoeken om internationaal terrorisme niet te hoeven bestrijden, zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Volgens hem zouden de Amerikanen geen informatie delen over posities van IS-extremisten in Syrië, terwijl ‘andere partners’ dat wel doen.

Ondertussen maken de Russen het de Amerikanen in Syrië flink lastig. Het Russische leger zou namelijk Karsukha-4-systemen, geavanceerde stoorapparatuur, naar Syrië hebben gestuurd, waarmee het zicht van NAVO-piloten wordt bemoeilijkt, schrijft de Britse krant The Times. Amerikaanse ambtenaren bevestigden het bericht.

Radar

De Karsukha-4-systemen kunnen de systemen van radar gestuurde-raketten door de war gooien, en zou worden ingezet zodat de Russen een no-fly-zone kunnen handhaven boven het gebied waar het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad gestationeerd is.

De apparatuur heeft echter ook effect op de internationale coalitie: het type radar dat de stoorapparatuur blokkeert, is alleen de vinden in westerse apparatuur, en niet in apparatuur van militante groepen.

Eerder deze week vlogen twee keer Russische vliegtuigen het Turkse luchtruim binnen. Leden van de NAVO bekijken de situatie met argusogen. NAVO-baas Jens Stoltenberg zei dinsdag dat de acties van Rusland op ‘opzettelijke intimidatie’ beginnen te lijken. Hij zou hetzelfde kunnen zeggen van de inzet van de Karsukha-4-systemen.

Informatie

De Russen begonnen woensdag opnieuw met luchtaanvallen boven Syrië, op verschillende plaatsen in de westelijke provincies Hama en Idlib. Er zouden zich geen doelwitten van IS in het gebied vinden, maar van het al-Nusra-front. Dinsdag sloegen westerse landen alarm over de expansie van het Russische leger in het gebied en de mogelijkheid dat er Russische grondtroepen in Syrië zouden zijn.

De onderminister van Defensie Anatoly Antonov verklaarde woensdag dat Moskou ‘bereid is informatie en intelligentie over te nemen die vergaard is door de Amerikanen en de internationale coalitie’.

Beide kanten moeten informatie met elkaar delen, vindt hij. Het zou een antwoord zijn op een verzoek van het Pentagon. De twee landen lagen vorige week, na de start van de Russische bombardementen, met elkaar in de clinch. De Amerikanen denken niet dat Rusland het daadwerkelijk op IS heeft voorzien.

Vandaag bespreken vertegenwoordigers van het Russische ministerie van Defensie en het Pentagon nog een aantal ‘technische details’ met elkaar, aldus een Russische Defensiewoordvoerder.