AKP-brief uit Ankara valt ook op deurmat Turkse Belgen

20 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Ook veel Turken in België blijken de oproep om op de AK-partij te stemmen, te hebben gekregen. En in Nederland komt er een onderzoek naar het sturen van een brief aan een grote groep Turkse Nederlanders.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het  College bescherming persoonsgegevens (CBP). Adressen van burgers mogen volgens de wet niet zomaar worden gebruikt.

Het CBP kan bij een overtreding een waarschuwing geven. Vanaf 1 januari volgend jaar kan het college ook een boete opleggen. De brief deed stof opwaaien. De SP en de Groep Bontes/Van Klaveren hebben het kabinet om opheldering gevraagd.

Brievenbus

Maar naar nu blijkt, hebben niet alleen Turkse Nederlanders de brief ontvangen. Duizenden Turken in België hebben ook zo’n oproep in de brievenbus zien liggen, meldt hoofdredacteur van het magazine Zaman Vandaag in België Mete Öztürk op Twitter. De brieven zijn vanaf maandag binnengekomen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Net als in Nederland is de oproep afkomstig van de Turkse premier Ahmet Davutoglu. ‘In de brief wordt er herinnerd aan wat de AKP heeft bereikt, en ook staat er een reeks verkiezingsbeloftes in,’ zegt  Öztürk in het Belgische radioprogramma De Ochtend.

Ook wordt de kiezer van alles voorgehouden. Het gaat volgens hem van korting op vluchten van Turkish Airlines – tot wel 20 procent – een vermindering van de afkoopprijs voor militaire dienst van 6.000 naar 1.000 euro ‘en een financiële vergoeding voor kraamzorg, tot ondersteuning van doctoraatsstudenten’.

Mysterie

Hoe weet de AK-partij waar al die Turken in België wonen? Dat is een groot mysterie, zegt Öztürk. Hij oppert dat de schuldigen wel eens de Turkse consulaten kunnen zijn, aangezien die volgens hem over de adresgegevens beschikken van duizenden Turken in Europa.

De lange arm van Ankara reikt in elk geval ver, want naast België en Nederland hebben ook Turken in Frankrijk en Duitsland deze brief ontvangen. De reactie op de brief is ‘verdeeld’, zegt Özturk. Aanhangers van de AK-partij (de partij van president Recep Tayyip Erdogan, en ook van Davutoglu) reageren verheugd en ‘vereerd’.

‘Het andere deel is heel verontwaardigd, en vraagt zich af hoe de persoonlijke gegevens bij de AK-partij zijn beland. ‘Ik zag zelfs iemand die op video de brief in brand stak,’ aldus de hoofdredacteur. Turkije gaat op 1 november naar de stembus.