Zo verwelkomt Kroatië doorreizende migranten

16 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Kroatische regering heeft de deur opengezet voor migranten. Het doel van het land is voornamelijk om migranten door te sluizen naar westerse Europese landen.

De Kroatische premier Zoran Milanovic maakte woensdagochtend bekend dat migranten niet worden tegengehouden. Volgens hem zouden in de nacht van dinsdag op woensdag zo’n 150 migranten zijn land, een Europese lidstaat, al hebben bereikt door de grens met Servië over te steken.

Inmiddels is dat aantal opgelopen naar 277 migranten, schrijft de Britse krant The Telegraph. De migranten die de grens zijn overgestoken, gaven aan de route te volgen die Kroatische autoriteiten aan hen hebben gegeven.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De migranten die de grens overkomen, worden geregistreerd in kleine centra vlakbij de hoofdstad Zagreb en de oostelijke regio Vukovarsko.

Slechts op doorreis

De aanbevolen route werd onder meer vrijgegeven om te voorkomen dat migranten op de levensgevaarlijke landmijnen stappen die zich in het oostelijke grensgebied van het land bevinden. De landmijnen zijn een overblijfsel uit de Balkanoorlog.

De Kroatische regering is zich ervan bewust dat de migranten in kwestie er niet op uit zijn in dat land te blijven en dat ze slechts op doorreis zijn.

‘Kroatië is klaar om deze mensen te ontvangen en door te sturen naar de landen waar ze heen willen, duidelijk Duitsland en de Scandinavische landen,’ aldus Milanovic.

‘Het is duidelijk dat deze mensen niet in Kroatië willen blijven,’ zei ook de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojic. ‘We sturen ze naar waar ze heen willen’.

Paspoorten

Kroatië maakt geen deel uit van de Schengenzone. Vrij reizen is hierdoor niet mogelijk. De migranten zullen dus door een paspoortcontrole heen moeten om Slovenië, het eerste Schengenland, binnen te komen.

Veel migranten reizen zonder enige vorm van identificatie, maar lossen dit probleem op door neppe Europese of Syrische paspoorten aan te schaffen. De verklaringen van de Kroatische regering komen nadat Hongarije dinsdag de grenzen met Servië sloot voor migranten. Hierdoor zien migranten zich genoodzaakt om te reizen via Kroatië naar West-Europa.