Syrische rebellen geven Amerikaans oorlogstuig aan terroristen

26 september 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Terreurbeweging al-Nusra, de Syrische tak van al-Qa’ida, heeft in Syrië oorlogsmateriaal van de Verenigde Staten in handen gekregen. Het zou gaan om zeker zes terreinwagens en munitie.

De gematigde rebellen, die door de Amerikanen worden getraind, hebben het materieel overgedragen aan de terroristen, meldde een woordvoerder van het Amerikaanse militaire orgaan Central Command aan persbureau Reuters.

Veilige doorgang

Ze zouden het oorlogsmaterieel, ongeveer een kwart van het materieel dat ze van de Amerikanen kregen, aan al-Nusra hebben overgedragen in ruil voor een veilige doorgang in een gebied dat door terroristen wordt gecontroleerd.

De rebellen van de New Syrian Forces (NSF) worden getraind en bewapend door het Amerikaanse leger, zodat ze beter voorbereid de strijd aan konden gaan met jihadisten in Syrië. De Amerikanen trekken daarmee hun samenwerking met de rebellen in twijfel.

‘Het overhandigen van materieel aan al-Nusra is heel verontrustend en een schending van de richtlijnen van het trainingsprogramma,’ zei de woordvoerder. De Amerikanen zouden hun hulp aan de NSF naar aanleiding van het incident opnieuw evalueren.