Recordaantal migranten loopt Hongarije binnen vanuit Servië

13 september 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het aantal migranten en vluchtelingen dat de grens tussen Servië en Hongarije is overgestoken, heeft zaterdag een nieuw record bereikt. Meer dan vierduizend mensen liepen die dag over de grens.

Volgens officiële schattingen hebben dit jaar al meer dan 175.000 migranten Hongarije als een ‘doorgangsland’ gebruikt, meldt de BBC zondag.

Hek

Intussen zijn de autoriteiten in Hongarije bezig de grens volledig af te sluiten. Premier Viktor Orbán heeft beloofd dat vanaf dinsdag de grens dicht is. Daartoe heeft hij een metershoog hek laten bouwen en vierduizend militairen naar de grens gestuurd.

Die militairen moeten voorkomen dat de migrantenstroom nog langer aanhoudt. Onder de vele mensen die komen, zijn Syriërs, maar ook veel jonge mannen uit Bangladesh, Afghanistan en Pakistan.

Moedwillig

Migranten die zich niet weten te gedragen, worden vanaf deze week gearresteerd, liet Orban weten. Eerder zei de premier, die van andere EU-landen en Brussel veel kritiek krijgt vanwege zijn beleid, dat de migranten niet naar Europa komen omdat ze veilig willen zijn, maar omdat ze een beter leven willen.

Intussen blijkt dat Hongarije elke dag duizenden migranten moedwillig laat doorreizen naar buurland Oostenrijk. Uit dat land klinken dan flinke verwijten aan het adres van Orban.

Volgens bondskanselier Werner Faymann doet het beleid van Orban denken aan de rassenpolitiek in de tijd van nazi-Duitsland ‘Vluchtelingen in treinen zetten en ze in het vooruitzicht stellen dat ze ergens anders heen zullen gaan, doet herinneren aan de donkerste tijd van ons continent,’ zei Faymann in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.