In niemandsland tussen Servië en Hongarije ontstaat migrantendorp

17 september 2015Leestijd: 2 minuten
'Elsevier'

Terwijl er gratis busvervoer naar Kroatië beschikbaar is, bivakkeren nog altijd duizenden migranten aan de Servisch-Hongaarse grens nabij Horgos. De migranten hebben geen vertrouwen in de andere route en hopen dat de grens hier alsnog opengaat.

In het niemandsland tussen Servië en Hongarije is een migrantendorp ontstaan. Kriskras door het gebied staan tentjes waarin de gestrande reizigers de nacht doorbrengen.

Stank

Wie geen tentje heeft bemachtigd, slaapt in de open lucht. Een hardnekkige stank van afval en urine ligt als een waas over het tentenkamp. Tot overmaat van ramp houdt een clubje van dertig jonge mannen ook nog iedereen wakker door met lege flessen op hun handen en op de grond te slaan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Open the border,’ schreeuwen ze. Imad, een jongen in een wit t-shirt, lijkt de leider van het clubje te zijn. Wanneer hij spreekt is iedereen stil, wanneer hij het sein geeft, begint iedereen te schreeuwen. Uren gaat dat zo door. Sommige migranten aanschouwen het tafereel vanuit hun tent met slapende ogen. Anderen proberen wat te slapen.

‘Varkens’

Deze groep van ruim duizend migranten is niet van plan andere oorden op te zoeken. ‘Wij blijven hier,’ zegt Alaa uit Mosul. ‘Onze vrienden zijn aan de andere kant gearresteerd door de Hongaarse politie.’

‘Wij geven niet op. Morgen gaan we ze weer bestormen, we kunnen die varkens wel hebben,’ zegt hij nadat hij Arabische verwensingen richting de agenten schreeuwt. ‘Na (de Syrische president) Assad zijn we een nieuwe dictator tegengekomen, die fascist van een Orban,’ zegt een ander.

Gerucht

Het protestgroepje bestaat uit ongeveer honderd jonge mannen. De andere migranten blijven in het kamp omdat ze geen vertrouwen hebben in de andere route. ‘We kunnen door Kroatië, maar bij Slovenië treffen we dezelfde situatie als hier,’ is een veelgehoorde opmerking.

Daarnaast wordt het gerucht verspreid dat de Hongaarse autoriteiten families en kinderen wel doorlaten. Velen klampen vast aan die hoop. Een Servische mensensmokkelaar loopt vloekend door het kamp. ‘Ik begrijp niks van deze mensen, ik kan ze verdomme naar Kroatië brengen, daarna zijn ze vrij. Maar ze blijven hier, stelletje gekken.’
Intussen komen er in Subotica weer nieuwe bussen en taxi’s aan uit de Servische hoofdstad Belgrado. Een nieuwe aanwas van migranten onderweg naar het vluchtelingendorp in wording. Ook zij weigeren de Kroatische route. ‘We hebben gehoord dat ze families met kinderen doorlaten. We gaan het gewoon proberen.’