Hongaarse premier Orbán: Europeanen worden minderheid

04 september 2015Leestijd: 2 minuten

De Hongaarse premier Viktor Orbán denkt dat Europeanen een minderheid in eigen gebied zullen worden als de vluchtelingenstroom niet stopt. Volgens de Hongaarse premier wordt Europa door de toestroom bedreigd in haar bestaan.

‘De realiteit is dat Europa wordt bedreigd door een massale toestroom van mensen, vele tientallen miljoenen mensen kunnen naar Europa komen,’ zei Orbán op de Hongaarse radio.

Minderheid

‘Nu praten we over honderdduizenden, maar volgend jaar gaat het over miljoenen en er komt geen einde aan’, zei Orban. ‘Ineens zullen we merken dat we een minderheid op ons eigen continent zijn.’

Met in totaal 4 miljoen Syriërs die hun land zijn ontvlucht, lijkt het scenario dat de ruim 500 miljoen inwoners van de Europese Unie (EU) binnenkort een minderheid zullen zijn niet heel realistisch. Maar de paniek van de Hongaarse premier is begrijpelijk, aangezien zijn land als buitengrens van de EU zwaar wordt getroffen in deze migratiecrisis.

Katholieke landen

Hongarije praat vrijdag met Polen, Slowakije en Tsjechië over een gezamenlijke aanpak van het probleem. De Oost-Europese landen voelen niets voor het plan van Duitsland en Frankrijk om vluchtelingen over de landen van de EU te verdelen.

‘Dit zijn katholieke landen waar totaal geen draagvlak is voor de komst van honderdduizenden vooral islamitische vluchtelingen,’ zegt László Marácz, professor Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, tegen elsevier.nl. ‘Bovendien hebben ze al hun eigen problemen, met zwakke economieën en hoge jeugdwerkloosheid.’

Volg de regels

De Oost-Europese landen zien de oplossing in het beter naleven van de Europese regels. Dat betekent: een betere afscherming van de buitengrenzen en een registratie van alle migranten in het aankomstland. Veel migranten die in Hongarije aankomen, zouden al in Griekenland moeten zijn geregistreerd. Als dit zo is, moet Hongarije deze personen terugsturen.

Hongarije brengt de migranten, veelal Syrische vluchtelingen, naar een groot opvang- en aanmeldcentrum in Bicske. Dit leidt tot protest onder vluchtelingen die door willen naar Oostenrijk, Duitsland of Zweden.

Veel vluchtelingen zien het niet zitten om in Hongarije in een opvangkamp terecht te komen. De reden waarom zij naar Europa komen, is in de meeste gevallen omdat zij in een uitzichtloze situatie terecht waren gekomen in een opvangkamp in Turkije of in één van de andere buurlanden van Syrië. Een nieuwe opname in een vluchtelingenkamp zien zij als een herhaling van zetten.