‘EU: Iran moet snel belangrijke gasleverancier worden’

14 september 2015Leestijd: 2 minuten

Iran voldoet nog niet eens aan de voorwaarden van het onlangs getekende nucleaire akkoord, maar achter de schermen heeft de Europese Commissie al verregaande plannen om grote hoeveelheden gas uit het land te importeren.

Volgens The Wall Street Journal heeft de Europese commissaris van Energie, Miguel Arias Cañete, de mogelijkheden in Iran uitvoerig besproken met Europese energiebedrijven als Shell, BP en RWE.

‘We willen dat Europese bedrijven vol in Iran gaan investeren, voordat de Amerikanen en Chinezen het doen,’ zegt een Europese official tegen de krant. Ook zijn er de afgelopen tijd verschillende Europese ministers afgereisd naar Iran, om te praten over handel met het land.

Afhankelijk

De Europese Commissie verwacht rond 2030 jaarlijks tussen de 25 en 35 miljard kubieke meter gas van Iran te kunnen kopen. Daarmee zou Iran een van de belangrijkste gasleveranciers van Europa worden en kan de afhankelijkheid van Russisch gas flink worden verminderd.

In 2013 verbruikten lidstaten van de Europese Unie 400 miljard kubieke meter gas. Daarvan werd bijna een derde geïmporteerd uit Rusland.

Het zal nog wel een aantal jaar duren voor er daadwerkelijk Iraans gas kan worden gekocht. Zo blijft handelen met Iran, tot voor kort nog de paria van het Westen, lastig tot het moment dat het land daadwerkelijk aan alle voorwaarden van de nucleaire deal voldoet.

Infrastructuur

Er zijn meer problemen. Hoewel Iran een van de grootste gasreserves ter wereld bezit, heeft het land door de internationale sancties lange tijd weinig geïnvesteerd in de benodigde infrastructuur.

Zo kunnen de bestaande pijplijnen die via Turkije lopen kunnen grotere gastransporten niet aan. Nieuwe pijplijnen aanleggen zal miljarden euro’s kosten, waarvoor wordt gekeken naar buitenlandse bedrijven.

Het gas zou uiteindelijk vanuit Iran naar Spanje moeten worden getransporteerd. Voor het gas naar de rest van het Europese vasteland kan moet er ook daar flink worden geïnvesteerd in nieuwe pijplijnen.