Duizenden migranten stranden in uithoek van Kroatië

17 september 2015Leestijd: 2 minuten
'Elsevier'

In het noordoosten van Kroatië zijn donderdag duizenden migranten aangekomen. Ze zijn door Servië vanuit Horgos naar de grens met Kroatië gebracht.

Van hier zijn ze naar Kroatië gelopen. De Kroatische autoriteiten kunnen de toestroom in het afgelegen gebied totaal niet aan. Het centrale plein van het gehucht Zeljezar is volgestroomd met migranten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Taxi’s

Vol verbazing zien de dorpsbewoners hoe duizenden mannen, vrouwen en kinderen, voornamelijk uit het Midden-Oosten, grasvelden en straten in het plaatsje bezetten. In het dorpje is op een kerkje na, helemaal niks. De migranten willen dan ook zo snel mogelijk door, maar er is niemand die ze verderop kan brengen.

Taxi’s zijn hier niet en de door Kroatië beloofde bussen zijn in geen velden of wegen te bekennen. ‘Waarom liegen jullie? Er zijn hier geen bussen?’ klaagt Radwan, een boer uit Damascus. ‘We zitten hier in de middle of nowhere, hoe komen we hier weg?’ Er is één agent die de mensen tot kalmeren probeert te brengen.

Kerk

Af en toe stopt er een politiebusje bij de kerk die een paar migranten mee kan nemen. Ze worden gebracht naar een oude legerkazerne in het plaatsje Beli Manastir, waar een provisorisch opvangkamp is ingericht. Maar omdat de kazerne lang niet genoeg ruimte biedt voor iedereen is ook dit plaatsje vol met migranten. De chaos is zo groot dat de enige journalist ter plaatse de weg moet wijzen aan politieagenten die de migranten naar de kazerne moeten brengen. In ieder geval zijn hier barretjes en een tankstation om eten en drinken te halen.

Dat kunnen de mensen in het mini-dorpje Zeljezar niet zeggen. Duizenden zullen hier de nacht in de open lucht moeten doorbrengen. Intussen lopen er nog steeds mensen over de brug de Donau over richting Kroatië. De grenspolitie houdt deze mensen nu tegen. Koortsachtig rijden busjes heen en weer om mensen daar weg te halen.

Dat zijn niet alleen politiebusjes, ook voertuigen van locals worden ingezet. In deze uithoek van Kroatië wordt pijnlijk zichtbaar hoe landen in Europa worstelen met de uitnodiging van Angela Merkel. Allen schuiven ze het probleem door.  De Servische autoriteiten droppen alle migranten af bij de grens met Kroatië, die willen van het probleem af zijn. Nu mag Kroatië het gaat oplossen. De volgende halte Slovenië mag zijn borst alvast nat maken.