Turkse agenten vermoord als ‘vergelding’ voor aanslag Suruc

22 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Leden van de Koerdische PKK hebben woensdag twee Turkse politieagenten vermoord. Zij deden dit uit ‘wraak’ voor de zelfmoordaanslag door een vermoedelijke terrorist van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) op het culturele centrum in de Turkse grensplaats Suruc, waarbij 32 mensen om het leven kwamen.

Dat meldt persbureau Reuters. De PKK staat in Turkije en de Europese Unie te boek als terroristische organisatie. De twee politieagenten werden in de zuidoostelijke plaats Ceylanpinar gedood omdat zij ‘samenwerkten met de bendes van IS’, aldus de verklaring van de PKK.

Steun

Volgens veiligheidsbronnen werden de twee agenten dood gevonden met schotwonden in hun hoofd. Zij deelden samen een huis in het plaatsje, dat ook op de grens met Syrië ligt en zich ongeveer 160 kilometer van Suruc bevindt.

Turkse Koerden en leden van de oppositie verdenken president Recep Tayyip Erdogan en zijn AK-partij van impliciete steun aan IS, iets dat de Turkse regering stelselmatig ontkent. Dinsdag ontkende de Turkse premier Ahmet Davutoglu verwierp dinsdag opnieuw de verantwoordelijkheid van de regering voor de aanslag in Suruc. Wel benadrukte hij dat IS waarschijnlijk achter de aanslag zat.

Zelfmoordterrorist

Woensdag werd de identiteit van de aanslagpleger onthuld. Het gaat om de twintigjarige Koerdische student Seyh Abdurrahman Alagoz, die tien dagen geleden uit Syrië terugkeerde.

‘Hij was actief bij een Syrische groep de gerelateerd is aan Islamitische Staat. We weten dat hij illegaal naar Syrië is overgestoken, maar het is ons niet gelukt om hem te volgen terwijl hij daar was,’ zegt een anonieme Turkse regeringsbron tegen Reuters.

Abdurrahman onderhield banden met een zelfmoordterrorist die begin juni een aanslag pleegde op een verkiezingsbijeenkomst van de Koerdische HDP-partij in Diyarbakir. Na de zelfmoordaanslag in Suruc, laaiden er op verschillende plekken in Turkije protesten tegen de regering op. Demonstranten scandeerden daarbij ‘Moordenaars IS en zijn partners Erdogan en AKP’. In Istanbul werden 51 demonstranten gearresteerd.

‘Nu het duidelijk is dat de aanslag in Suruc is gepleegd door IS, heeft de regering van AK nog altijd geen stappen ondernomen om IS en andere terreurorganisaties de kop in te drukken. Daarmee is de regering verantwoordelijk,’ zei de Koerdische HDP-partij in een verklaring op woensdag.