Turkije voert eerste vuurgevecht met IS na dood van militair

23 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Een politieagent is donderdag in de Turks-Koerdische stad Diyarbakir doodgeschoten en een ander raakte zwaargewond. Bij de grensplaats Kilis werden militairen vanaf Syrië door jihadisten beschoten, een van hen werd daarbij gedood en twee raakten gewond.

Hierna volgde het eerste vuurgevecht tussen soldaten van het Turkse leger en terroristen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), meldt de Turkse krant Hurriyet.

De politieagent in Diyarbakir werd door twee ‘gemaskerde mannen’ van tussen de 20 en 25 om het leven gebracht. De twee vermoedelijke jihadisten waren gehuld in het zwart. De gewonde agent is naar het ziekenhuis gebracht en heeft slechts verwondingen aan zijn voet en kruis.

F-16’s

Het Turkse leger reageerde onmiddellijk op de dood van de militair in Kilis. Naast de vuurgevechten op de grond, zette het leger ook tanks in. Ook vertrok een aantal F-16’s vanuit de luchtbasis in Diyarbakir.

De Turken pleegden bombardementen op verschillende IS-doelen in noord-Syrië. De overwegend Koerdische stad Diyarbakir ligt bijna 700 kilometer ten zuidoosten van de Turkse hoofdstad Ankara.

Ballonnen

Het is de afgelopen dagen onrustig aan de Turks-Syrische grens. Woensdag werden in het plaatsje Ceylanpinar aan de Syrische grens, twee politieagenten vermoord. Drie verdachten zijn donderdag in die regio aangehouden in verband met de dood van de twee agenten.

De Koerdische strijdgroep PKK claimde de moorden als ‘vergelding’ voor een aanslag die maandag op Koerden in Suruc werd gepleegd. De aanslag werd gepleegd door een 20-jarige Syriëganger, die vrijwel zeker banden onderhoudt met IS.

De PKK verdenkt de regering van president Recep Tayyip Erdogan van het verlenen van impliciete steun aan IS. De Turkse premier Ahmet Davutoglu verklaarde dinsdag na de aanslag in Suruc dat die beschuldiging ‘volstrekte onzin’ is.

De Turkse regering neemt in de nasleep van de aanslag in Suruc verschillende maatregelen om de grens veilig te stellen en te voorkomen dat jihadisten ongezien het land binnenglippen. Zo zullen er bij kritische punten onder meer ‘surveillance-ballonnen’ worden ingezet bij de grens en wordt er een hek met slotgracht gebouwd.