Tsipras tevreden met akkoord, boze reacties in Griekenland

13 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Griekse premier Alexis Tsipras is tevreden over het bereikte akkoord, maar in Griekenland wordt woedende gereageerd. Met name de houding van Duitsland valt slecht in Athene.

‘We vochten een zware strijd,’ zegt Tsipras. ‘We hebben het best mogelijke resultaat bereikt.’ De overeenkomst kan Griekenland uit zijn economische crisis halen en ervoor zorgen dat de bankensector niet in elkaar stort, zegt Tsipras.

Grexit

Premier Mark Rutte (VVD) wilde nog niet zeggen dat een Grieks vertrek uit de eurozone nu daadwerkelijk van de baan is, maar Tsipras zegt dat wel. Een Grexit is nu vermeden, zei de Griekse premier na afloop van het marathonoverleg.

Tsipras erkent dat Griekenland de komende jaren hard moet werken om aan de eisen van de geldschieters te voldoen. Dinsdag en woensdag moet het parlement al instemmen met vier hervormingen en het akkoord in zijn geheel.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In eigen land staat er dan ook nog een strijd te wachten, zegt Tsipras. Radicale veranderingen zijn nodig om Griekenland los te maken van de ‘oude oligarchie’. De premier is van plan de lasten op een rechtvaardige manier te verdelen over de samenleving.

Woedend

Maar kan Tsipras dat doen met de huidige bewindslieden? Griekse politici reageren woedend op de plannen. ‘Griekenland wordt gewaterboard door de Europese leiders,’ zei een woordvoerder van de regeringscoalitie tegen televisiezender ANT1.

Volgens de woordvoerder verscheurt Duitsland Europa voor de derde keer in stukken. De Griekse minister van Defensie richtte ook zijn pijlen op Duitsland en zegt dat het land ‘ons naar de knoppen wil helpen’.

In Griekse kranten wordt maandag verwezen naar de Tweede Wereldoorlog. ‘Griekenland in Auschwitz,’ schrijft Demokratia. Een andere krant schrijft dat Duitsland Europa opnieuw verwoest en er wordt gesproken van een ‘euro-horrorshow’.