Na ruim vijftig jaar ambassades Amerika en Cuba weer open

20 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het heeft vijftig jaar geduurd, maar maandag openen Cuba en de Verenigde Staten weer een ambassade in elkaars land. Minister Bruno Parrilla (Buitenlandse Zaken) vliegt speciaal naar Washington om de Cubaanse vlag te hijsen.

De Amerikaanse ambassade in Havana gaat maandag ook open, maar met de feestelijke opening wacht de vertegenwoordiging op de komst van minister John Kerry van Buitenlandse Zaken in augustus. Dat is de eerste keer sinds 1959 dat zo’n hoge Amerikaanse bewindsman Cuba bezoekt.

Aanpak

De Verenigde Staten en Cuba besloten vorig jaar de banden aan te halen. ‘Isolatie werkt niet,’ zei president Barack Obama in december. ‘Het is tijd voor een nieuwe aanpak.’

Hoewel de Amerikaanse ambassade in Havana vandaag wel opengaat, zal er nog geen Amerikaanse vlag bovenop het gebouw te zien zijn. Deze wordt pas gehesen als Kerry het land bezoekt, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington weten.

Sancties

Ondanks het voornemen om de relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba te verbeteren, zijn nog niet alle sancties opgeheven. Zo zijn er nog steeds handelsrestricties. Het is de bedoeling dat deze stap voor stap verdwijnen en de ambassades spelen daarbij een belangrijke rol.

Het is de verwachting dat bedrijven straks meer vertrouwen krijgen in het doen van zaken met bedrijven in Cuba als er ook een diplomatieke vertegenwoordiging is. Bovendien is een ambassade belangrijk nu Amerikanen Cuba, onder bepaalde voorwaarden, weer mogen bezoeken.

Een verandering die al is ingevoerd voor Amerikanen die toestemming krijgen om Cuba te bezoeken, is de hoeveelheid sigaren die zij mogen meenemen. Amerikanen mogen maximaal 100 dollar aan sigaren meenemen. Verder mogen Amerikaanse banken samenwerken met banken op Cuba om het betalingsverkeer te vergemakkelijken en mogen verzekeraars reizen naar Cuba dekken.