Iedere Brit mengt zich in het debat over de BBC

28 juli 2015Leestijd: 2 minuten
''

Elsevier-correspondent Lia van Bekhoven woont al dertig jaar in Groot-Brittannië en ziet dat vrijwel alle Britten een mening hebben over de nationale omroep BBC.

‘Beste premier,’ begon de brief in de Britse krant The Daily Telegraph, ‘We begrijpen dat u de BBC wilt veranderen. Wij vinden dat niets mag worden gedaan om de BBC te verkleinen of er een op de markt gerichte, falende omroep van te maken. Want een gekrompen BBC betekent een gekrompen Groot-Brittannië.’

Getekend: JK Rowling (schrijver van de Harry Potterreeks), Daniel Craig (acteur James Bond), David Attenborough (maker natuurfilms) en tientallen andere Bekende Britten.

Abonneren

In de ijver van premier David Cameron om de BBC te hervormen, is niets onbespreekbaar. Grote publiekshows moeten aan andere omroepen worden overgelaten, de site hoort achter een betaalmuur en de kijk- en luistergelden gaan op de helling. Veel Britten kunnen zich geen voorstelling maken van een ‘Beeb’ waarop je je moet abonneren, of één zonder Top Gear.

Voor hen die zich dit wel kunnen voorstellen, is Camerons plan een gerechtvaardigde oorlog tegen een geldverspillend en topzwaar publiek orgaan. ‘De financiering moet anders. Het is absurd kijk- en luistergeld af te dwingen van mensen die nooit de BBC aanzetten,’ zo is vaak te horen bij Radio Five Live.

Jaloers

Anderen zien een ideologisch gedreven aanslag op een succesvol instituut waarop iedereen buiten de landsgrenzen jaloers is. ‘Hoe komt het dat zodra ze in het buitenland horen dat je Engels bent, iedereen zegt dat de BBC zo’n kostbaar iets is? Waarom zou je dat kapot maken?’ zegt een oudere luisteraar.

Er is geen Brit die daadwerkelijk de Beeb kapot wil maken, antwoordt de presentator. Alleen kleiner. Veel kleiner.

‘Als de regering haar zin krijgt,’ zegt oppositiewoordvoerder Chris Bryant, die spreekt van ‘het beleg van de BBC’, is de omroep tegen 2027 ‘een landelijke irrelevantie’. Maar eerst zal iedere Brit zich nog mengen in dit nationale debat.

Elsevier nummer 31, 1 augustus 2015