Hongarije ligt ver voor op schema met bouw van grenshek

25 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Het hek op de grens tussen Hongarije en Servië is sneller klaar dan gepland. Het bouwwerk, dat de vele migranten die het EU-land proberen te bereiken moet stoppen, is al eind augustus af.

Dat zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán zaterdag. Eerder werd aangenomen dat het hek pas 30 november af was. De aanleg begon half juli, nadat het Hongaarse parlement toestemming had gegeven.

Maat is vol

Het vier meter hoge hek moet voorkomen dat vluchtelingen en gelukszoekers vanuit Servië de grens met buurland Hongarije oversteken. Sinds het begin van het jaar zijn meer dan 86.000 vluchtelingen Hongarije binnengekomen – twee keer zo veel als in heel 2014. De verwachting in Boedapest is dat er in totaal 130.000 illegale migranten het land binnentrekken.

Voor de Hongaarse president is de maat hoe dan ook vol: het aantal mensen dat via Servië Hongarije bereikt loopt volgens hem de spuigaten uit. Geen enkel ander EU-land behalve Zweden heeft vorig jaar meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen dan Hongarije.

Veel illegale migranten willen niet in het Midden-Europese land blijven, maar verder gaan naar West-Europa en Scandinavische landen. Het zuiden van Hongarije grenst langs ruim 150 kilometer aan Servië. Dat land behoort niet tot de Europese Unie en de Schengenzone, Hongarije wel. De Serviërs zijn boos over het hek.

Niet verstandig

Hoewel de bewaking van de buitengrenzen veel beter moet, is eurocommissaris Frans Timmermans in elk geval niet te spreken over het Hongaarse hek. ‘Niet de meest verstandige benadering,’ zei de oud-PvdA-minister van Buitenlandse Zaken in het Radio 1-programma Kamerbreed.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Maar hij vindt het ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid van EU-lidstaten om Hongarije te steunen bij een betere grensbewaking. Steeds meer vluchtelingen kiezen ervoor om over de zogenoemde Balkanroute te reizen. Ze komen via Turkije en Griekenland in Macedonië en Servië terecht.