Hardhandige arrestatie van zwarte vrouw in Texas (video)

22 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'Screenshot YouTube'

Op dinsdag vrijgegeven beelden is te zien hoe een 28-jarige vrouw hardhandig wordt gearresteerd. De vrouw overleed drie dagen later in haar cel.

Amerikanen protesteren tegen de dood van de 28-jarige Sandra Bland uit Chicago, die volgens velen onrechtmatig is gearresteerd. Activisten verzamelden zich dinsdag buiten de gevangenis waar ze is gestorven, en beschuldigen de Amerikaanse politie opnieuw van racisme. Sandra Bland was een Afrikaanse-Amerikaanse.

Richting aangeven

Op videobeelden (zie onderaan artikel) is de arrestatie te zien, die binnen een korte tijd behoorlijk escaleerde. De vrouw werd in het kleine plaatsje Praire View, ten noordwesten van Houston, aangehouden omdat ze geen richting aangaf toen ze van rijstrook wilde wisselen.

In de video is te zien hoe de politieagent Brian Encinia haar vraagt of ze geïrriteerd is. De vrouw antwoordt vervolgens dat ze zich ergert aan het feit dat ze voor zo’n kleine overtreding van de weg wordt gehaald.

Vervolgens checkt Encinia de rijdgeschiedenis van Bland en vraagt hij haar of ze haar sigaret wil uitmaken. Ze weigert, omdat ze vindt dat ze het recht heeft te roken in haar eigen auto. Op dat moment eist Encinia dat ze uitstapt en probeert hij haar eruit te trekken. Hierna laat hij zijn stroomstootwapen zien en schreeuwt hij: ‘I will light you up‘.

Hierna vraagt Bland meerdere keren waar ze voor wordt gearresteerd en welke overtreding ze heeft begaan. ‘Doe je dit echt alleen maar omdat ik vergat richting aan te geven?’

‘Voor verzet bij een arrestatie,’ is het antwoord van Encinia. Hierna werd Bland opgesloten en aangeklaagd voor het mishandelen van een ambtenaar in functie. Drie dagen later werd ze dood aangetroffen.

De volledige video werd vrijgegeven door de Texas Department of Public Safety. Op sociale media gingen beweringen rond dat de beelden bewerkt zouden zijn omdat er meerdere malen dezelfde beelden te zien zijn, terwijl de audio gewoon doorloopt. Een woordvoerder van de Department of Public Safety ontkent dit en wijt het aan een ‘technisch mankement’.

Moord

Eerder werd gedacht dat de vrouw, die hangend aan het plafond van haar cel met een plastic tas om haar nek werd gevonden, zelfmoord had gepleegd maar nu doen de Amerikaanse autoriteiten ook onderzoek naar mogelijke moord of doodslag. Er zat ongeveer 90 minuten tussen de laatste fysieke check van Bland en het moment waarop ze werd gevonden.

De autoriteiten vragen zich af of Bland überhaupt gearresteerd had moeten worden. Ook mag Encinia naar aanleiding van het incident op dit moment alleen bureauwerk verrichten, omdat hij het arrestatieprotocol van de politie heeft geschonden.

Haar familie ontkent dat Bland suïcidaal was en dringt al langer aan op een moordonderzoek. Ze zou wel lijden aan depressie maar zou volgens familieleden op dat moment gelukkig geweest zijn omdat ze net een nieuwe baan had gekregen aan de Universiteit van Prairie View. ‘Ik ben erg boos vanwege de manier waarop ze is gestorven,’ zegt haar moeder Geneva Reed-Veal, ‘Ik wil alleen weten waarom dit gebeurd is.’