Griekse regering neemt Syriza-critici onder de loep

08 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Griekse overheid doet onderzoek naar journalisten die in de aanloop naar het referendum van afgelopen zondag kritiek leverden op de Syriza-regering. Het zou gaan om journalisten die openlijke steun betuigden aan het ‘ja-kamp’.

Dit meldt The Sydney Morning Herald. Zowel het Openbaar Ministerie, als het overheidsorgaan voor de media en de Griekse Vereniging voor Journalisten doet onderzoek naar de journalisten, die allen bij private mediakanalen werkzaam zijn.

Kieswet

Het gaat vooral om tv-journalisten. De media zijn onder meer het Griekse Mega Channel, SKAI en ANT1. Griekse media schreven maandag al dat de zenders mogelijk sancties kunnen verwachten.

Ze worden beschuldigd van het overtreden van de kieswet, omdat ze geen ‘gebalanceerde aandacht aan alle kanten van het debat’ zouden hebben geschonken. Volgens de Griekse wet moeten alle partijen bij een referendum evenveel aandacht krijgen. Daarom worden journalisten in Griekenland vaker het mikpunt van sancties.

Het Griekse OM zegt het onderzoek op te starten naar aanleiding van ‘klachten van consumenten’. Het onderzoek is gericht op ‘de manier waarop de zenders verslag hebben gedaan van het referendum’.

Stalinisme

Stamatis Malelis, directeur van SKAI, reageert woedend op zijn Facebook-pagina. Hij beschuldigt de Griekse premier Alexis Tsipras ervan zijn critici het zwijgen op te willen leggen.

‘Jullie kunnen er niet voor zorgen dat ik zwijg, het maakt niet uit wat jullie doen. Geen enkele vorm van macht kan dat of heeft dat ooit gekund. Er is een groot verschil tussen u en mij. Ik heb mijn hele leven gewerkt, terwijl u alleen uw zetels heeft warmgemaakt. U verdoet uw tijd met deze dreigementen’.

Nikolas Vafiadis, buitenlandchef van ANT1 zegt dat het onderzoek uit politieke motieven voortkomt. ‘Ze moeten blij zijn met het pluralisme dat we in Griekenland hebben’. Hij is bang dat er een ‘nieuw tijdperk van Stalinisme’ in Griekenland aanbreekt.

Tsipras zei woensdagochtend in het Europees Parlement dat de Griekse commerciële media de Grieken hebben geprobeerd te ‘terroriseren’ zodat ze ‘ja’ zouden stemmen bij het referendum. De commerciële media zouden uitgesproken voorstanders zijn van een deal met de internationale geldschieters.